Na Hrvaškem prva smrt osebe, okužene s koronavirusom

Test okužbe pri moškem, ki je v Istri umrl v noči s torka na sredo, je bil pozitiven.

Objavljeno
19. marec 2020 07.59
Posodobljeno
19. marec 2020 12.29
Umrli je v Brtonigli veljal za znanega gostinca. Včeraj je istrski odsek civilne zaščite potrdil, da je umrl in da rezultate njegovega testiranja glede morebitne okužbe s koronavirusom še čakajo. FOTO: Wikipedia
V. U.
V. U.
Moški, ki je v Istri umrl v noči s torka na sredo, je bil okužen s koronavirusom. Da je bil okužen, je potrdil Aleksandar Stojanović iz istrskega Zavoda za javno zdravstvo, pozitiven rezultat brisa je potrdila tudi ravnateljica zagrebške Klinike za infekcijske bolezni Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić, poroča portal Index.

Kot dodajajo, gre za moškega, ki je v Brtonigli veljal za znanega gostinca. Včeraj je istrski odsek civilne zaščite potrdil, da je umrl in da rezultate njegovega testiranja glede morebitne okužbe s koronavirusom še čakajo. Imel je pozitivno epidemiološko anamnezo, obstajala je možnost stika z okuženo osebo.



»Zato so mu odredili samoizolacijo. Čez dan so se pri njem pojavili določeni lažji simptomi. Predlagali so mu hospitalizacijo v puljski bolnišnici, a je to zavrnil. Ponoči se je njegovo stanje poslabšalo, nato je umrl,« so povedali na včerajšnji tiskovni konferenci. Svojci umrlega so navedbe, da bi bolnišnično oskrbo zavrnil, zanikali.

Neuradno novico o pozitivnem izidu njegovega testa je danes najprej objavil portal Glas Istre, na katerem so zapisali, da pozitivni rezultat ne pomeni nujno, da je okužba vzrok smrti, pač pa bi bil lahko neposreden vzrok tudi drug. To bodo ugotovili z obdukcijo.

Na Hrvaškem sta trenutno zaznana 102 primera okužbe. Kot je povedala ravnateljica puljske splošne bolnišnice dr. Irena Hrstić, so doslej vključno z umrlim na območju Istre evidentirali 12 okuženih. Preostali so v bolnišnici, in sicer devet moških in tri ženske.