Volitve na Irskem: Gallagher priznal poraz

Neodvisni kandidat Sean Gallagher je priznal poraz in Michaelu D. Higginsu čestital za zmago.

Objavljeno
28. oktober 2011 13.11
Posodobljeno
28. oktober 2011 13.30
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Dublin - »Poklical sem Higginsa in mu čestital ter mu zagotovil vso podporo. Obenem sem se mu zahvalil za pozitivno kampanjo,« je dejal Gallagher. Končni izidi četrtkovih volitev sicer še niso znani, po delnih pa je Higgins dobil 47, Gallagher pa 22 odstotkov glasov, piše Slovenska tiskovna agencija. Doslej so na Irskem prešteli glasove iz šestih od 43 volilnih okrožij, tako da bodo končni izidi volitev znani pozno zvečer ali pa šele v soboto.

Na tretje mesto se je uvrstil nekdanji poveljnik Irske republikanske armade (IRA) in drugi mož stranke Sinn Fein Martin McGuinness, za katerega je glasovalo deset odstotkov volivcev, medtem ko so preostali štirje kandidati dobili manj kot deset odstotkov glasov. Po podatkih irske volilne komisije je bila udeležba 58-odstotna.

Zadnje javnomnenjske raziskave pred volitvami so sicer napovedovale zmago 49-letnega poslovneža Gallagherja, nekdanjega člana glavne opozicijske stranke Fianna Fail, ki se je v predsedniško tekmo podal kot neodvisen kandidat. Očitno pa je izgubil precej podpore zaradi obtožb, ki so se pojavile tik pred volitvami, da je na sumljiv način zbiral denar za stranko Fianna Fail.

Nekdanji minister za kulturo in pesnik, 70-letni Michael D. Higgins pa je dolgo časa veljal za prvega favorita, a so raziskave pred volitvami ugotavljale, da mu podpora pada.

Novi predsednik bo nasledil Mary McAleese, ki je predsedniški položaj, ki je na Irskem predvsem protokolarne narave, zasedala dva sedemletna mandata.

Na Irskem predsednika volijo v skladu s t. i. alternativnim volilnim sistemom, kjer volivci poleg prve izbire tudi ostalim kandidatom podelijo preferenčne glasove. Pri končni odločitvi bi lahko tako pomembno vlogo odigrali drugi in tretji preferenčni glasovi, dodaja STA.