Neurja v Braziliji zahtevala vsaj 31 žrtev

V neurjih, ki so ves teden divjali po jugovzhodni Braziliji, je umrlo vsaj 31 oseb, najmanj 16.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Najhuje prizadeta je zvezna država Rio de Janeiro.

Objavljeno
07. januar 2007 21.24
Rio de Janeiro - V neurjih, ki so ves teden divjali po jugovzhodni Braziliji, je do danes umrlo vsaj 31 oseb, najmanj 16.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Po navedbah oblasti je najhuje prizadeta zvezna država Rio de Janeiro, kjer je življenje izgubilo 26 ljudi, vsaj 15.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Guverner države Rio de Janeiro Sergio Cabral naj bi se danes sestal z župani najbolj prizadetih mest in zveznim ministrom za nacionalno integracijo Pedrom Britom. Najhuje prizadetih 13 mest, večinoma v goratem delu severno od mesta Rio de Janeiro, kjer naj bi po pričakovanjih Cabral razglasil stanje "javne katastrofe".

Največ ljudi je življenje izgubilo v poplavah in zemeljskih plazovih v revnih predelih. Med žrtvami so tudi trije od devet do 11 let stari otroci, ki so v mestu Nova Friburgo umrli v četrtek, ko je plaz zemlje in proda odnesel hišo njihove družine.

V več deset mestih je bilo po poročanju tamkajšnjih medijev razglašeno izredno stanje. Reke so poplavljale tudi v državi Sao Paolo, kjer oblasti poročajo o treh žrtvah zemeljskih plazov. Danes je sicer na nekaterih območjih nehalo deževati, vendar meteorologi opozarjajo, da so tudi v ponedeljek možne nove padavine.