Neurja v Evropi in ZDA terjala smrtne žrtve

Na Švedskem so zaradi močnih viharjev v preteklih dneh, življenje izgubili trije ljudje. Hudo neurje z ledenim dežjem in snegom v ZDA pa je povzročilo smrt najmanj 20 ljudi.

Objavljeno
15. januar 2007 10.17
Topla zima v Moskvi
Stockholm/New York - Na Švedskem so zaradi močnih viharjev, ki so po državi pustošili v preteklih dneh, življenje izgubili trije ljudje, brez električne napeljave pa je ostalo okoli 250.000 gospodinjstev. Po besedah pristojnih oblasti bodo ljudje brez elektrike ostali približno teden dni, do sredine tedna pa bo predvidoma oviran tudi promet na cestah.

Žrtve večinoma v prometnih nesrečah

Ameriške zvezne države od Teksasa do kanadske meje je v zadnjih treh dneh zajelo hudo neurje z ledenim dežjem in snegom, ki je povzročilo smrt najmanj 20 ljudi, večinoma v prometnih nesrečah. 11 ljudi je umrlo v državi Oklahoma, šest v Missouriju, dva v Teksasu, iz New Yorku pa poročajo o eni smrtni žrtvi. V Missouriju je bilo v nedeljo brez elektrike 300.000 gospodinjstev, od tega samo v območju mesta St. Louis okoli 150.000.

V Oklahomi je bilo brez elektrike 111.000 gospodinjstev. Na letalšču v Dallasu so odpovedali skoraj 500 poletov. Nebraska je povsem zasnežena, neurje pa se premika proti vzhodu. Danes naj bi zajelo območje Nove Anglije ob Atlantiku in vremenoslovci napovedujejo za okoli 30 centimetrov snega.