Neuspešno še v drugo

Pogovori med predstavniki EU, ZDA ter voditelji Bosne in Hercegovine o nujnih ustavnih spremembah v državi tudi po končanem drugem krogu niso prinesli rezultatov, bodo pa se še nadaljevali.

Objavljeno
21. oktober 2009 16.40
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Sarajevo - Pogovori med predstavniki EU, ZDA ter voditelji Bosne in Hercegovine o nujnih ustavnih spremembah v državi tudi po končanem drugem krogu niso prinesli rezultatov. Kljub temu pa naj bi se po navedbah švedskega zunanjega ministra Carla Bildta in ameriškega državnega podsekretarja Jim Steinberg pogovori nadaljevali.

Voditelji treh narodnostnih skupin v BiH, Bošnjakov, Srbov in Hrvatov, so že v torek zavrnili paket ustavnih reform, ki sta jih predstavili evropska in ameriška stran. Reforme naj bi na račun obeh entitet, Republike srbske in Federacije BiH, okrepile inštitucije na zvezni ravni, kar je tudi osnovni pogoj za nadaljnje približevanje balkanske države EU.

 

Kot pa sta danes dejala Bildt in Steinberg, se voditelji BiH strinjajo, da imajo skupen cilj - evroatlantsko integracijo -, zaradi česar je vredno doseči soglasje glede vprašanj, ki bi lahko ta proces pospešila.

 

BiH ne more dobiti "gratis vozovnice" za Evropo, je poudaril Bildt in dodal, da je treba najprej izpolniti zahteve, ki so bile BiH postavljene. V nasprotnem primeru bo BiH ostala za državami v regiji. Obenem je posvaril voditelje države, naj ne ponovijo napake, ki so jo zagrešili pri vizumski liberalizaciji z EU, za kar država prav tako ni izpolnila pogojev.

 

Reformo ustave v BiH mednarodna skupnost zahteva že več let. Ob tem pa bosanski Srbi vztrajno zavračajo kakršnekoli spremembe, ki bi oslabile njihove pristojnosti.

 

Pogovori se bodo kljub temu nadaljevali, sta po dvodnevnem srečanju v Butmirju pri Sarajevu danes sporočila Bild in Steinberg. "Nekatere strani bodo morale pokazati več odločenosti in prilagodljivosti," sta še dodala. Že naslednji teden naj bi se pogovori nadaljevali na ravni strokovnjakov.