New Delhi in Islamabad potrdila vnovičen začetek pogovorov

Indija in Pakistan nameravata v prihodnjih tednih znova začeti intenzivne pogovore »o vseh odprtih vprašanjih« med državama, sta potrdili indijsko in pakistansko zunanje ministrstvo.

Objavljeno
10. februar 2011 20.18
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
Do srečanja zunanjih ministrov sprtih sosed, ki da se bo odvilo najpozneje julija, bo največji poudarek na medsebojnem usklajevanju; teme, ki ne bi bila dobrodošla, tokrat po zagotovilih obeh ni. Ali nadaljevanje pogovorov pomeni tudi uvod v nadaljevanje mirovnega procesa, ki je med državama zamrl po terorističnih napadih na Mumbaj leta 2008, nobena stran ni hotela ugibati.

»Še vedno gre za postopnost, ki je nujna za zmanjšanje primanjkljaja zaupanja. Znova moramo pobrati vse niti,« je poskus vnovične obuditve dialoga med New Delhijem in Islamabadom opisal Višnu Prakaš, predstavnik indijskega zunanjega ministrstva. Odločitev, da se pogovori nadaljujejo, je padla konec minulega tedna. Srečanje med indijsko sekretarko za zunanje zadeve Nirupamo Rao in njenim pakistanskim kolegom Salmanom Baširjem v sosednjem Butanu je bilo po sestanku zunanjih ministrov Somanahalija Krišne in Mahmuda Kurešija junija lani v Islamabadu prvo v več kot pol leta. Kar sledi v prihodnjih tednih in mesecih, so priprave na novo srečanje obeh ministrov, je novinarjem med drugim dejal Prakaš in dodal, da državi v začetnem obdobju »poskušata dognati, kako proces peljati naprej.«

V izjavi, ki jo je pakistansko zunanje ministrstvo objavilo istočasno kot indijsko, Islamabad potrjuje, da bo Kureši obiskal sosednjo Indijo najpozneje v juliju. Po navedbah uradnikov bodo med ključnimi temami, ki se jih bosta jedrski sili dotaknili, terorizem, humanitarni problemi, zagotavljanje miru in nerešena obmejna vprašanja. Po poročanju AFP bo med njimi tudi usoda pokrajine Kašmir.

Niti v New Delhiju niti v Islamabadu niso bili pripravljeni potrditi, ali zagon pogovorov vodi v obuditev zamrlega mirovnega procesa. Teroristični napadi v Mumbaju novembra 2008, ki so jih organizirali pripadniki pakistanske ekstremistične skupine Laškar i Taiba in v katerih je izgubilo življenje 166 ljudi, so bili povod, da so indijske oblasti po štirih letih za nedoločen čas prekinile mirovna pogajanja. V prvem odzivu na vnovičen začetek pogovorov je pakistanski premier Jusuf Raza Gilani izrazil zadovoljstvo z doseženim in pohvalil poteze indijskega premiera Manmohana Singha k odpiranju novega poglavja v odnosih med državama. Zgodovina pogajanj med sosedama sicer ne beleži večjih uspehov.

Po poročanju Reutersa zanimanje za Pakistan v Indiji čedalje bolj upada; tako v vojaškem kot gospodarskem smislu vlogo tekmeca počasi prevzema Kitajska. Med ovirami, ki bodo za obe strani najteže premostljive, navajajo analitiki predvsem vprašanji militarizma in usode Kašmirja. Edini so si, da bo končni razplet pogajanj v marsičem odvisen ravno od njiju.