New York: čistka v parku protestnikov je bila zakonita

Protestniki gibanja proti nasilju finančnega kapitalizma so se včeraj zvečer začeli vračati v park, a brez šotorov.

Objavljeno
16. november 2011 10.44
Posodobljeno
16. november 2011 11.34
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

New York - Newyorško sodišče je odločilo, da je bila čistka v parku Zuccotti, ki jo je včeraj ob zori izvedla mestna policija, zakonita. Policijske ure v parku Zuccotti, kjer so dva meseca šotorili protestniki gibanja Okupirajmo Wall Street, niso uvedli, a jim v parku ni več dovoljeno prespati. Kljub odloku se ti v park vračajo odločeni, da bodo s protesti proti nasilju finančnega kapitalizma nadaljevali.

»Ne glede na odločitev mestnih oblasti imamo pravico protestirati. To je naše mesto. V zadnjih dva mesecih je park naš dom. Cel svet opazuje in čaka, da vidi, kaj se bo tukaj zgodilo,« je za BBC dejal eden od protestnikov.

Včeraj okoli šeste ure popoldne po lokalnem času - ko so policisti končali čiščenje parka in pri tem tudi priprli okoli 200 ljudi - so se protestniki lahko vrnili v park, a brez šotorov, ponjav in spalnih vreč. Pozno v noč je v parku odmeval zvok bobnov in kitar, organizatorji pa so delili pokrivala, ker je deževalo. Po pisanju britanskega medija so razpravljali o naslednih korakih, razpoloženje v parku pa je kljub čistku ostalo pozitivno.

Newyorški župan Michael Bloomberg je sicer že včeraj zatrdil, da so čiščenje parka izvedli zaradi morebitnih zdravstenih in varnostnih težev, ki bi jih zasedba lahko prinesla. Mediji so pisali, da je mestna oblast vse od zasedbe parka pod pritiski njegovega lastnika, češ naj ga čimprej izprazni.