Sodni nalog omogoča vrnitev protestnikov v park Zuccotti?

Zagovorniška skupina NLG je sporočila, da so dobili sodni nalog, ki protestnikom omogoča, da se s šotori vrnejo v park.

Objavljeno
15. november 2011 07.37
Posodobljeno
15. november 2011 08.07
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

New York − Nekaj ur po prisilni izprazniti newyorškega parka Zuccoti, središča gibanja Okupirajmo Wall Street, ki protestira proti finančnemu kapitalizmu, poziva k pravičnejši porazdelitvi bogastva in opozarja, da je večino denarja v rokah enega odstotka Američanov, sami pa da predstavljajo preostalih 99 odstotkov, je zagovorniška skupina National Lawyers Guild (NLG) sporočila, da so dobili sodni nalog, ki protestnikom omogoča, da se s šotori vrnejo nazaj v park.

Newyorški župan Michael Bloomberg je protestnikom namreč obljubil, da se bodo v park lahko vrnili takoj, ko bo očiščen, a pod novimi pogoji, in sicer brez šotorov, ponjav in spalnih vreč. Na novinarski konferenci je še pojasnil, da so se za izselitev sredi noči odločili zato, da bi s tem zmanjšali tveganje za spopad in da bi zmanjšali motnje za okoliške soseske.

Operacija policije presenetila protestnike

Več sto newyorških policistov je danes zgodaj zjutraj nepričakovano preplavilo park Zuccotti. Po pisanju New York Timesa so policisti v park vdrli okoli ene ure zjutraj po lokalnem času. Pred tem so protestnikom sporočili: »Mestna oblast je odločena: nadaljevanje zasedbe parka Zuccotti resno ogroža zdravje in varnost ljudi.« Protestnike so pozvali, naj se takoj umaknejo in s seboj vzamejo svojo lastnino. Če se navodil ne bodo držali, jih bodo aretirali. »Svet opazuje,« pa so po drugi strani opozarjali protestniki.

Policisti v popolni opremi so po nekaj urah park izpraznili in pri tem aretirali 70 ljudi − nekaj med njimi se jih je priklenilo drug k drugemu −, enega protestnika pa so morali prepeljati v bolnišnico. Zatem so park začeli čistiti − iz njega so tako že odstranili vse šotore, plakate in sploh vse sledi »protestniškega« dogajanja v zadnjih dveh mesecih.

Nepričakovano posredovanje policije je sicer presenetilo številne protestnike. »Trdno sem spal, nato pa sem se nenadoma zavedal, da policisti brcajo šotore, ljudje pa vpijejo: 'To ni vaja',« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od protestnikov. Tudi drugega so policisti zbudili iz sna. »Spal sem, nato pa so od nekod prišle luči. Vse je bilo načrtovano tako, da prestraši. Šlo je za veliko razkazovanje moči, a le malo nasilja,« je dejal.

Po policijski akciji se je stotine prebivalcev parka Zucotti in njihovih privržencev še pred zoro podalo na pohod po spodnjem Manhattnu.

Nezadovoljni lastniki parka in trgovci

Dopisnica BBC Laura Trevelyan je zapisala, da je mestna oblast vse od začetka protestov poskušala vzpostaviti ravnotežje med ustavno pravico do svobode govora in svobode izražanja ter med pravico, da ostali - tisti, ki ne protestirajo - živijo običajno življenje. Prevladalo pa je mnenje lastnika parka, podjetja Brookfield Properties, ki je policijo pozval k čiščenju, ker da so tam razmere naravnost katastrofalne.

Poleg tega so se nad razmerami v parku pritoževali tudi prebivalci okoliških sosesk in lokalni trgovci. Še posebej so jih motili številni novinarji in turisti, ki so zaradi protestov preplavili območje.

Protestniki v parku Zuccotti niso prvi

Podobni ukrepi so protestnike doleteli tudi v drugih mestih po državi. V Oaklandu v zvezni državi Kalifornija je policija v ponedeljek priprla 33 protestnikov, podobno akcijo je izvedla tudi portlandska policija in pri tem aretirala 50 ljudi. Tudi v Vermontu je oblast izvedla čiščenje parka protestnikov, potem ko se je nek moški v šotoru ustrelil.