Nezadovoljni hrvaški kmetje zaprli ceste

Hrvaški kmetje so se zaradi nezadovoljstva z vladno kmetijsko politiko podali na ulice. Zahtevajo pripravo strategije kmetijske proizvodnje ter opozarjajo, da vlada s politiko uvoza uničuje kmetijsko proizvodnjo na Hrvaškem.

Objavljeno
07. marec 2011 14.28
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Zagreb - Hrvaški kmetje so s traktorji zaprli državni cesti pri Varaždinu in Požegi, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Kot je za hrvaške medije povedal predsednik Koordinacije kmetijskih društev Dragutin Dukić, bo kmalu na cestah v vseh hrvaških županijah več kot tisoč traktorjev in protestnikov - v prihodnjih dneh se jim bodo predvidoma pridružili še kmetje iz drugih delov države.

Dukić je še dodal, da bodo ceste blokirali in protestirali, dokler ne izpolnijo njihovih zahtev. Med drugim si prizadevajo za cenejše dizelsko gorivo, brezplačno legalizacijo kmetijskih farm, največ štiriodstotne obresti na posojila, znižanje cen zakupa kmetijskih zemljišč ter izplačilo kapitalskih vlaganj za leti 2008 in 2009.

Kmetje, ki so nameravali proteste začeti že prejšnji teden, so se že sestali s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem, ki jim je obljubil pomoč v okviru svojih pooblastil. Pričakovali so tudi pogovore s premierko Jadranko Kosor, a jih niti ona niti kmetijski minister Petar Čobanković nista želela sprejeti. Slednji je sicer sporočil, da se bo s predstavniki kmetov srečal v sredo, še piše STA.