Nič več imunitete za Berlusconija

Italijansko ustavno sodišče je razsodilo, da zakon, ki Silviu Berlusconiju zagotavlja imuniteto, krši ustavo. Če bo razsodba potrjena, bo lahko sodišče ponovno odprlo postopke proti Berlusconiju, kar bi spodkopalo njegovo vlado.

Objavljeno
07. oktober 2009 20.22
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Rim - Ustavno sodišče je domnevno izničilo zakon, ki je italijanskemu premierju Silviu Berlusconiju dovoljeval, da se je s celo kožo izvlekel iz precej obtožb, tudi iz tistih, kjer mu je grozila tožba zaradi korupcije, saj je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja britanskemu odvetniku za lažno pričanje plačal več kot 350.000 evrov. Zakon o imuniteti je prišel v veljavo kmalu po tem, ko je mesto premera lani zavzel Berlusconi. Nasprotniki zakona so prepričani, da ta krši ustavo in načelo, da so pred zakonom vsi enaki.

15 ustavnih sodnikov je presodilo, da bi moral imuniteto štirih najvišjih predstavnikov države določati ustavni zakon in ne navaden zakon. Po njihovi oceni zakon Alfano, kot je dobil ime po pravosodnem ministru, ki ga je podprl julija lani, krši ustavno načelo enakosti državljanov pred zakonom.

Za presojo ustavnosti zakona o imuniteti, ki najvišjim predstavnikom države - predsednikom vlade, države in obeh domov parlamenta - daje imuniteto pred sodnim pregonom, je septembra lani zaprosilo sodišče v Milanu, ki je obravnavalo tožbo proti Berlusconiju zaradi domnevnega ponarejanja bilanc.

V Italiji se že pojavljajo govorice, da bodo primeri in tožbe, ki se jim je Berlusconi vse do zdaj tako uspešno izogibal, ponovno odprli, kar lahko resno ogrozi njegov položaj.

Berlusconi je v odzivu dal vedeti, da kljub razsodbi ustavnega sodišča ne bo odstopil. Novinarjem, ki so se zbrali pred njegovo rezidenco v Rimu, je premier dejal, da se po razsodbi počuti "krepkega". "Gremo naprej," je še dejal, vsakršno sojenje proti njemu pa je označil za "farso".

Odločitev sodišča je razveselila italijansko opozicijo

Berlusconijev odvetnik Gaetano Pecorella je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča poudaril, da ta ne bo imela političnih učinkov na delovanje Berlusconijeve vlade. "V skladu z razsodbo lahko zgolj znova sprožijo procese proti Berlusconiju," je dejal Pecorella.

Odločitev sodišča pa je močno razveselila italijansko opozicijo. "Končno se bo končalo neko obdobje," so ob tem menili predstavniki največje opozicije Demokratske stranke (PD). Kandidat za vodjo PD Pierluigi Bersani je ob tem dejal, da bi moral Berlusconi še naprej ostati na položaju predsednika vlade, vendar pa bi se moral zagovarjati pred sodiščem.

Bersani je tako nakazal, da njegova stranka kljub odločitvi sodišča ne bo zahtevala predčasnih parlamentarnih volitev. Odločitev sodišča so pozdravili tudi poslanci iz vrst Zelenih in jo označili kot zmago za demokracijo.