Nigerija: s poplavami prišle tudi nevarne živali

Prebivalci Nigerije, ki so jo prizadele hude poplave, se še vedno ne morejo vrniti na svoje domove.

Objavljeno
03. oktober 2012 21.20
India Floods
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Abuja - Poplave v Nigeriji so letos prizadele 18 od 36 zveznih držav, skoraj 150 ljudi je umrlo. Zaradi obilnega deževja je moralo svoje domove zapustiti 64.000 ljudi. »Razmere bi se lahko še poslabšale, če ne bomo ukrepali, saj vremenoslovci napovedujejo nove nalive,« so sporočili z mednarodnega Rdečega križa. Bojijo se tudi, da bo opustošenju, ki so ga za seboj pustile poplave, sledil izbruh kolere. Doslej je za njo zbolelo že 135 ljudi.

Življenja prebivalcev nekaterih zveznih držav pa poleg poplav ogrožajo še nevarne živali. »Hiše so naselili krokodili, kače in druge nevarne živali, ki so jih prinesle poplavne vode. Ljudje s predčasno vrnitvijo tvegali svoje življenja,« je povedal predstavnih oblasti , Abdussalam Muhammad

Službe, pristojne za reševanje kriznih razmer, so zato prebivalce pozvali, naj se na domove ne vračajo dokler voda povsem ne izgine.

Eden od ljudi, ki ga je doma čakalo neprijetno presenečenje, je bil Wuese Jirake. »V moji hiši je bil povodnji konj. Upam, da bo hišo zapustil, ko se enkrat utrudi,« je povedal za BBC.

Deževno obdobje v državi z približno 160 milijoni prebivalcev traja od marca do septembra. Lani je zaradi poplav in bolezni, ki so jim sledile, umrlo več kot 200 ljudi.