Nigerija žaluje za žrtvami eksplozije naftovoda

Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo je dejal, da je pretresen in žalosten zaradi vandalizma nad naftovodom v Lagosu, pri čemer je doslej umrlo najmanj 269 ljudi.

Objavljeno
27. december 2006 08.27
V eksploziji naftovoda je umrlo najmanj 260 ljudi
Lagos - Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo je dejal, da je pretresen in žalosten zaradi vandalizma nad naftovodom v Lagosu, pri čemer je doslej umrlo najmanj 269 ljudi.

Reševalne ekipe so včeraj potrebovale več ur, da so pogasile požar, ki je izbruhnil ob eksploziji. Pri tem je več teles zoglenelo do neprepoznavnosti. Do požara je prišlo, potem ko so neznanci preluknjali naftovod, da bi ukradli nafto, so sporočili policijski viri. Očividci so včeraj zgodaj zjutraj videli moške, ki so prišli na območje naftovoda, da bi nafto napolnili v plastične posode. Do eksplozije pa je prišlo šele potem, ko so k naftovodu prišli lokalni prebivalci, da bi si še sami natočili nafto.

Predsednik Obasanjo za tragedijo obtožuje vandalizem kljub opozorilom, da je kraja nafte iz poškodovanih naftovodov nelegalno in nevarno početje. Generalni sekretar ZN Kofi Annan pa je obljubil takojšnjo pomoč, pozval pa je tudi k proučitvi nigerijskega poslovanja z gorivom in tveganj, ki bi lahko vodila do naravne katastrofe v zahodni Afriki.