Nigerijski kmetje proti naftnemu velikanu

Sodišče v Haagu bo obravnavalo tožbo štirih kmetov, ki Shellu očitajo, da jim je zemljo in vodo zastrupil z nafto.

Objavljeno
11. oktober 2012 13.58
NETHERLANDS-NIGERIA-COURT-ENVIRONMENT-SHELL-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Haag - Pred sodišče v Haagu bodo danes stopili predstavniki nizozemskega naftnega velikana Shella, proti kateremu teče sodni postopek zaradi onesnaževanja okolja. Odškodnino terjajo štirje nigerijski kmetje, ki trdijo, da je podjetje z neodgovornim ravnanjem zastrupilo njihova polja, gozdove in vodo.

Po poročanju Guardiana se tožba nanaša na dogodek iz leta 2005, ko so prebivalci vasi ob delti reke Niger zaradi uhajanja nafte ostali brez pridelka in rib. Po njihovih trditvah je nafta začela puščati zaradi starih in obrabljenih cevi, Shell pa je rabil več kot 12 dni, da je poškodbo odpravil. Predstavniki naftnega giganta pa na drugi strani trdijo, da je nafta začela puščati zaradi sabotaže, cev pa so lahko zakrpali šele, ko so varnostne razmere to dopuščale.

To je prva civilna tožba proti Shellu, kjer o škodi v tujini odloča nizozemsko sodišče. Če bo sodnik razsodil v prid kmetom, bo po poročanju BBC tako postavil sodni precedens za več tisoč podobnih primerov po svetu.

Okoljevarstvene organizacije Shell in druge velike družbe obtožujejo, da imajo različne standarde za Nigerijo kot na primer za Evropo ali Severno Ameriko. »Obseg onesnaženja je ogromen - v Nigeriji je bilo razlite dvakrat več nafte kot v Mehiškem zalivu, a je nikoli niso počistili,« je sporočil predstavnik okoljevarstvene organizacije Friends of the Earth Netherlands, ki sodeluje v tožbi proti Shellu.