Nikoli ni prepozno za zgodovinsko resnico o Allendejevi smrti

Čilskega demokratično izvoljenega predsednika Salvadorja Allendeja so v vojaškem puču umorili že 11. septembra 1973, nasledil pa ga je general Augusto Pinochet. Toda njegov resnični konec je bil vendarle zavit v meglo skrivnosti.

Objavljeno
14. februar 2011 08.50
Z. R.
Z. R.
O umoru Salvadorja Allendeja je obstajala tako uradna kot neuradna različica, Corriere della Sera pa napoveduje uradno preiskavo okoliščin njegove smrti.

Uradna verzija iz časov Pinochejevega režima namreč govori, da je Allende takrat naredil samomor, medtem ko so nekateri člani njegove družine in bližnji sodelavci pa tudi svetovna levica vseskozi trdili, da so ga preprosto ubili med napadom na predsedniško palačo Moneda. Pričanja enega od zdravnikov, nekaterih prič takratnih dogodkov, predvsem pa njegove hčere Isabel pa so vendarle podpirala stališče o njegovem samomoru, ne da bi to kakor koli zmanjševalo njegovo herojsko ravnanje med pučističnim naskokom na predsedniško palačo.

Kljub temu se je 37 let po takratnih dogodkih čilsko pravosodje odločilo, da zadevo znova uradno odpre, sodnica Beatriz Pedrais pa je ta primer vključila med 726 drugih še nerazjasnjenih primerov kršenja človekovih pravic med Pinochejevim režimom. Kot je slišati, pa bo verjetno potrjena uradna različica o samomoru, saj da se bo sodnica pri tem oprla predvsem na pričanje Allendejevega osebnega zdravnika Patricia Guijona pred približno dvajsetimi leti. Guijon je namreč povedal, da je vstopil v sobo, v kateri je Allende hotel med napadom ostati sam, in da ga je našel že mrtvega, z raztreščeno lobanjo in ležečega na kavču ter z brzostrelko AK-47 v rokah. Po njegovem mnenju se je ubil prav z brzostrelko, ki jo je imel vedno v tej sobi in je bila menda osebno darilo Fidela Castra. Palača je bila tedaj menda prazna in zelo poškodovana zaradi letalskih napadov.

Pred nekaj leti je to pričanje poskušal omajati medicinski forenzik José Luis Ravanal, ki je znova navrgel možnost, da je bilo več strelov in da je Allendejev samomor namestila vojska, uradni avtopsiji po odkritju njegovega trupla pa da ne kaže preveč verjeti. Isabel Allende je zdaj socialistična senatorka in še naprej meni, da je njen oče umrl po lastni volji in v znamenje dostojanstva, vsekakor pa da po svoji miselnosti ni spadal med takšne predsednike, ki po padcu najraje z letalom pobegnejo v eksil.