Nikolić znova zanikal genocid v Srebrenici

Srbski predsednik je izrazil mnenje, da sta haaška obtoženca Radovan Karadžić in Ratko Mladić nedolžna.

Objavljeno
09. oktober 2012 18.22
*afp* SERBIA-VOTE-OPPOSITION-RALLY
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Beograd − Srbski predsednik Tomislav Nikolić je med uradnim obiskom Italije, med katerim se je sestal z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom in premierom Mariom Montijem, znova zanikal genocid v Srebrenici.

V intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera je tako dejal: »V Srebrenici ni bilo genocida, ampak so zločin zakrivili posamezni pripadniki srbskega naroda. Srbski parlament je ta zločin obsodil, vendar ni dejal, da je šlo za genocid. Noben Srb ne priznava genocida v Srebrenici, niti jaz.«

Nikolić je izrazil tudi mnenje, da sta haaška obtoženca Radovan Karadžić in Ratko Mladić nedolžna in da ju je kot taka treba obravnavati, dokler jima krivde ne dokažejo. Nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću in nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije sicer sodijo zaradi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Nikolić tudi o EU in Kosovu

Nikolić je v intervjuju za Corriere della Sera spregovoril tudi o procesu približevanja Srbije Evropski uniji. Kot je dejal, EU pristopa Srbije ne bi smela pogojevati s priznanjem neodvisnosti Kosova. »Če se moramo odreči Kosovu, potem je bolj sprejemljivo, da pozabimo na Evropo,« je dejal.

Dodal je še, da se ne bo izognil srečanju kosovskim premierom Hashimom Thaqijem, toda šele tedaj, ko se bo proti slednjemu zaključil proces zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z organi v času vojne na Kosovu.