Nizozemci po dveh letih volijo nov parlament

Za glasove volivcev se poteguje 21 strank, ankete pa napovedujejo tesen spopad med doslej vladajočimi liberalci in laburisti.

Objavljeno
12. september 2012 10.48
NETHERLANDS-VOTE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Amsterdam − Nizozemci bodo danes po samo dveh letih in že petič v zadnjem desetletju volili nov parlament. Za glasove volivcev se poteguje 21 strank, ankete pa napovedujejo tesen spopad za zmago med doslej vladajočimi liberalci in laburisti, piše Slovenska tiskovna agencija.

Predvolilno kampanjo sta zaznamovali predvsem evropska dolžniška kriza in gospodarska negotovost. Celo skrajno desni politik Geert Wilders je tokrat zamenjal svojega sovražnika številka ena ter namesto islama in muslimanskih priseljencev napadel Evropsko unijo. Med drugim zahteva izstop Nizozemske iz EU, območja z evrom in schengna ter konec finančnega podpiranja zadolženih držav na jugu Evrope.

Wilders, katerega Stranka svobode (PVV) je manjšinski vladi liberalnega premiera Marka Rutteja nekaj časa nudila podporo v parlamentu, čeprav ni vanjo nikoli vstopila, je sicer odgovoren za aprilski padec vlade. Do njega je prišlo, potem ko je PVV zapustila pogajanja o znižanju proračunskega primanjkljaja pod v območju evra predpisane tri odstotke BDP. Ti so bili sicer nato z glasovi drugih strank sprejeti.

Obeta se napeta bitka

Javnomnenjske raziskave napovedujejo napeto bitko za zmago med Ruttejevimi liberalci (VVP) in laburisti (PvdA). Na tretjem mestu so socialisti (SP), na četrtem pa sledi Wildersova PVV, dodaja STA.

Obe vodilni stranki sta proevropski, čeprav tega v predvolilni kampanji zaradi širjenja protievropskega razpoloženja med volivci, jeznimi ob varčevalnih ukrepih in hkratnemu reševanju preveč zapravljivih držav, nista izpostavljali.

Glede dolžniške krize stranki sicer zagovarjata različne rešitve. Liberalci izpostavljajo varčevanje in za prihodnje leto obljubljajo omejitev proračunskega primanjkljaja pod zgornjo mejo EU, laburisti pa dajejo večji poudarek spodbujanju gospodarske rasti in se manj obremenjujejo z zmanjševanjem primanjkljaja.

Volitvam utegnejo po napovedih analitikov slediti dolgotrajna in težavna koalicijska pogajanja.