Nizozemska je odgovorna za smrt muslimanov v Srebrenici

Sodišče je odločilo, da po padcu Srebrenice za pripadnike modrih čelad niso bili odgovorni ZN, ampak Nizozemska.

Objavljeno
06. september 2013 14.10
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Haag − Nizozemsko vrhovno sodišče je razsodilo, da je nizozemska država odgovorna za smrt treh muslimanov v Srebrenici leta 1995. S tem je sodišče po pisanju Slovenske tiskovne agencije pritrdilo prvostopenjski razsodbi.

Končna odločitev v dolgotrajnem procesu pomeni, da bo lahko nekdanji prevajalec Združenih narodov Hasan Nuhanović od države zahteval odškodnino. Razsodba velja tudi za sorodnike električarja v bazi nizozemskih pripadnikov modrih čelad, Riza Mustafića, piše STA.

Prevajalec in sorodniki električarja so leta 2002 tožili nizozemsko državo, saj so nizozemski pripadniki modrih čelad njihove družinske člane odposlali iz vojaške baze v varovanem območju ZN in jih tako poslali v smrt.

Srebrenica je bila leta 1995 namreč pod zaščito nizozemskih pripadnikov sil ZN, 11. julija 1995 pa so jo zavzele vojaške enote bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića, ki so nato pobile okoli 8000 muslimanov. Nizozemski pripadniki modrih čelad so mesto Srbom prepustili brez boja.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je doslej zaradi Srebrenice vložilo obtožnico proti 19 osebamljudemsedem od njih so jih obsodili na dolgoletne zaporne kazni. Sodna procesa proti Mladiću in takratnemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadziću še potekata.