Nobelov nagrajenec Yunus bo vstopil v politiko

Izumitelj majhnih posojil revnim, ekonomist Muhammad Yunus iz Bangladeša, ki je lani prejel Nobelovo nagrado za mir, je danes napovedal, da bo vstopil v politiko in oblikoval lastno stranko.

Objavljeno
18. februar 2007 22.23
Yunus, nobelov nagrajenec
Daka - Izumitelj majhnih posojil revnim, ekonomist Muhammad Yunus iz Bangladeša, ki je lani prejel Nobelovo nagrado za mir, je danes napovedal, da bo vstopil v politiko in oblikoval lastno stranko. Yunus pričakuje, da bo stranka Moč državljanov, ki naj bi z delom pričela v roku enega tedna, zelo priljubljena, saj naj bi bilo med njenimi cilji izkoreninjenje revščine v Bangladešu do leta 2030.

Yunus, sicer profesor ekonomije, je obljubil tudi, da bo kmalu predstavil koncept socialnih podjetij, ki se ne bodo posvečala ustvarjanju dobička, temveč bodo revnim pomagala pregnati revščino.

Posojila za revne prebivalce

Tudi Nobelovo nagrado si je Yunus prislužil s podobno idejo. Njegova banka Grameen je prva banka, ki je začela izdajati majhna posojila revnim prebivalcem Bangladeša, ki sicer ne morejo pridobiti posojil pri običajnih bankah. Posojila v povprečju znašajo 200 dolarjev, do zdaj pa jih je banka odobrila okoli sedmim milijonom ljudi, od tega 97 odstotkov ženskam. V povprečju posojilojemalci odplačajo 98 odstotkov posojil.

Z denarjem bankine stranke kupujejo surovine za izdelavo izdelkov, ki jih nato prodajajo, ali pa denar porabijo za nakup mobilnih telefonov, ki jih nato oddajajo in si tako prislužijo dovolj za preživetje. Banka za posojila ne zahteva poroštev, odplačilo pa temelji na sistemu časti. Kot je dejal Yunus, 58 odstotkov njihovih posojilojemalcev zdaj živi nad mejo revščine. "Ni treba, da vsi posli prinašajo maksimalni dobiček,"," meni Yunus, ki se zavzema za pogumnejši boj proti revščini v svetu.