Nobelova nagrada za mir OPCW

Norveški odbor je Nobelovo nagrado za mir podelil Organizaciji za preprečevanje kemičnega orožja.

Objavljeno
10. oktober 2013 22.51
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

17:29: Mednarodna skupnost pozdravlja odločitev norveškega Nobelovega odbora, ki je z nagrado bolj kot na organizacijo OPCW opozoril na smrtonosne posledice kemičnega orožja in na nujnost njegove prepovedi.
Generalni sekretar Združeni narodov Ban Ki Mun je po razglasitvi nagrajenca povedal, da je najpomembnejše sporočilo današnjega dne grožnja kemičnega orožja. »Še zdaleč ne gre za relikt iz preteklosti, kemično orožje je in ostaja jasna grožnja,« je povedal.

Ameriški državni sekretar John Kerry je prav tako pozdravil izbiro in povedal, da gre za priznanje inšpektorjem, ki v Siriji opravljajo veliko delo. »Nobelov odbor je pravilno prepoznal njihov pogum in zavezanost k dokončanju te pomembne misije, kljub temu da v tem času v Siriji divja vojna«.

Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso je nagrado označil za »priznanje pomembni vlogi OPCW pri omejevanju uporabe kemičnega orožja«. Obljubil je, da bo EU še naprej tako finančno kot drugače podpirala organizacijo, ki ima sedež v Haagu.

Čeprav so čestitke in pohvale deževale z vseh koncev sveta pa se je tu in tam skozi prebil tudi poziv k previdnosti. Organizacija za človekove pravice Amnesty International je mednarodno skupnost opozorila, naj vse svoje pozornosti vendarle ne nameni kemičnemu orožju. »Zadnji razvoj dogodkov v Siriji je bil seveda korak v pravo smer k umiku kemičnega orožja z bojišč, a ne smemo pozabiti na ogromno krizo človekovih pravic v državi,« so zapisali.

13.17: Iz sveta že prihajajo čestitke organizaciji in prve ocene letošnjega izbranca norveškega odbora. Poleg Barrosa so OPCW že čestitali francoski predsednik François Hollande, norveški premier Jens Stoltenberg in nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

13.15: Predsednik Organizacije za prepoved kemičnega orožja Ahmet Uzumcu je dejal, da je Nobelova nagrada za mir zanje priznanje za delo skupine na področju svetovnega miru, za kar si prizadevajo zadnjih 16 let. »Je tudi priznanje prizadevanj našega osebja, ki je trenutno v Siriji, in ki se pogumno trdi, da bi izpolnilo svojo nalogo,« je dodal.

Nagrada bo po njegovem mnenju države, ki še niso pristopile h konvenciji za prepoved kemičnega orožja, spodbudila, da to storijo. »Le šest držav ni del te organizacije in vem, da bo Nobelova nagrada pomagala krepiti univerzalnost te konvencije v naslednjih mesecih,« je prepričan Uzumcu.

Kaj bo organizacija naredila z nagrado še ni znano.

11.55: S podelitvijo nagrade OPCW je po pisanju agencije AP Norveški odbor našel način, da opozori na konflikt v Siriji, ne da bi pri tem podprl katero koli stran. Inšpektorji za vojne zločine ZN namreč tako režim sirskega predsednika Bašarja al Asada kot upornike obtožujejo vojnih zločinov.

11.35: OPCW je že čestital predsednik evropske komisije José Manuel Barroso. Kot je sporočil, je to vplivno priznanje za pomembno delo, ki ga opravlja organizacija.

11.30: Predstavljamo Nobelovo nagrajenko, borko proti kemičnemu orožju.

11.17: »Konvencije in delo OPCW so v skladu z mednarodno zakonodajo uporabo kemičnega orožja definirale kot tabu,« je v obrazložitvi svoje odločitve dejal norveški odbor, ki mu predseduje Thorbjørn Jagland. »Najnovejši dogodki v Siriji, kjer je bilo znova uporabljeno kemično orožje, so opozorili na pomen večjih prizadevanj za odpravo tovrstnega arzenala,« je dodal Jagland.

Odbor je tudi opozoril, da nekatere države še vedno niso članice OPCW, druge pa niso upoštevale roka, do katerega bi morale kemično orožje uničiti (april 2012), in pri tem izpostavil ZDA in Rusijo.

11.10: Norveški odbor je nagrado Organizaciji za preprečevanje kemičnega orožja podelil za »njena izjemna prizadevanja za uničenje kemičnega orožja«. OPCW trenutno nadzoruje uničenje zalog kemičnega orožja v Siriji.

11.01: Norveški odbor je Nobelovo nagrado za mir podelil Organizaciji za preprečevanje kemičnega orožja (OPCW).

10.23: Čeprav nas do razglasitve letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir loči še dobre pol ure, je morda že znan njen dobitnik. Norveška televizija NRK namreč poroča, da bo odmevno nagrado prejela Organizacija za preprečevanje kemičnega orožja (OPCW).

***

Oslo − Po tednu dni, ki ga je zaznamovalo podeljevanje Nobelovih nagrad za medicino, fiziko, kemijo in literaturo, bo Norveški Nobelov odbor danes podelil še najodmevnejšo med njimi − Nobelovo nagrado za mir. Odbor bo dobitnika, izbranega med rekordnimi 259 kandidati, med katerimi je 50 organizacij, razglasil ob 11. uri po srednjeevropskem času.

Čeprav odbor za Nobelovo nagrado nominirancev ne razkrije, informacije o njih pa so zapečatene še 50 let, v javnosti vselej zaokrožijo njihova imena − letos ni nič drugače.

Med kandidati se tako najpogosteje omenjajo:

• pakistanska deklica Malala Jusafzai, ki so jo zaradi opozarjanja na pomen izobraževanja deklic napadli talibi;

• kongovski ginekolog Denis Mukwege, ki je svoje življenje posvetil oskrbi žensk, ki so jih v Kongu posilili pripadniki milic in vojaki;

• kitajski disident in aktivist za človekove pravice Hu Jia;

• nekdanja irska predsednica Mary Robinson zaradi njenega dela na področju enakosti spolov, pravic istospolno usmerjenih in podnebnih sprememb;

• kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos zaradi prizadevanj za dosego mirovnega sporazuma z uporniško skupino Farc;

papež Frančišek;

• ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je razkril sporne dejavnosti ameriške agencije za nacionalno varnost NSA;

• vojak Bradley Manning, ki je organizaciji WikiLeaks predal tisoče zaupnih depeš ameriških oblasti;

• ruske aktivistke Ljudmila Alksejeva, predsednica moskovske Helsinške skupine, Svetlana Ganuškina, ustanoviteljica gibanja Memorial, in Lilija Šibanova, direktorica Golosa;

• nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton;

• burmanski predsednik Thein Sein;

Organizacija za preprečevanje kemičnega orožja (OPCW);

Ženska mednarodna liga za mir in svobodo;

• kubanska nevladna organizacija Ženske v belem;

• organizacija International Peace Bureau (IPB), ki si prizadeva za mir in razorožitev;

Abolition 2000, ki si prizadeva za odpravo jedrskega orožja itd.

Nobelovo nagrado za mir v vrednosti 10 milijonov švedskih kron oziroma približno milijon evrov, ki jo podeljujejo vse od leta 1901, bodo tradicionalno podelili 10. decembra na obletnico smrti leta 1896 umrlega ustanovitelja Alfreda Nobela.