Nobelovca Mohameda Junusa 
so vendarle odpustili

Nobelovega nagrajenca za mir profesorja Mohameda Junusa, ki je nagrado dobil za izvedbo zamisli o tako imenovanih mikroposojilih za revnejše sloje ljudi, so odpustili iz službe.

Objavljeno
02. marec 2011 20.52
Z. R., zunanja politika
Z. R., zunanja politika
A okoliščine niso kar tako, saj je bil predsednik banke Grameen (Vaška), ki jo je pred več leti tudi sam ustanovil, iz nje pa se je sčasoma razvil mogočen sistem finančnih ustanov, nekaterih tudi na neprofitni podlagi. Vse to se je zgodilo v Bangladešu, Junus pa je njegov mednarodno najbolj znan državljan.

Toda zapletlo se mu je že pred časom, ko je v intervjuju za AFP odločno dejal, da lokalnih politikov ne vodi ideologija, temveč v vsem iščejo le denar. Nato ga je nekdo zaradi razžalitve poslal pred sodišče, pozneje pa je tudi oblast začela raziskovati namige o domnevnih nepravilnostih v poslovanju neprofitnih institucij v okviru razvejene družbe Grameen.

Zdaj se je zgodilo tako, kot je bilo napovedano: ker je medtem postal tudi politično nevzdržen za številne oblastnike, so se domislili, da je že prestar za vodenje takega finančnega sistema. Nazadnje so to uresničili z bangladeško centralno banko, ki mu je odvzela vsa pooblastila, in to s takojšnjo veljavo. O primeru bodo zelo verjetno še dolgo govorili, saj je Mohamed Junus pogosto tudi gost številnih mednarodnih srečanj (nazadnje tudi foruma v Davosu), čeprav je občasno mogoče slišati, da se je že iztekel tudi nekdanji pomen majhnih posojil revnim ljudem, da bi začeli novo proizvodnjo in si tako na najboljši način zagotovili boljšo prihodnost.

Težave so imeli predvsem tisti, ki so posojila (v Bangladešu je povprečno znašalo 114 dolarjev) morebiti vložili v kmetijsko pridelavo, potem pa je slaba letina onemogočila, da bi lahko vrnili tudi majhno posojilo. Potem je bilo treba najeti novo posojilo za vračilo starega in neusmiljeni posojilni krog se je zavrtel podobno, kot je znano v precej večjem obsegu pri posojilih tudi največjim sodobnim podjetnikom doma in v tujini. Ne glede na končni izid za Junusa vsekakor neprijetnega dogajanja, mu bo ostal vsaj častni vzdevek »svetovnega bančnika za revne«, s katerim si je prislužil leta 2006 tudi Nobelovo nagrado, bil pa je celo zvezda ene od epizod znane televizijske serije o Simpsonovih.