Sodišče: sojenje Breiviku 16. aprila

O morebitnem novem podaljšanju pripora bo sodišče odločalo šestega februarja, sojenje pa se bo predvidoma začelo aprila.

Objavljeno
14. november 2011 11.09
Posodobljeno
14. november 2011 11.33
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Oslo − Sodišče v Oslu je sporočilo, da se bo sojenje Andersu Behringu Breiviku, ki je priznal, da je 22. julija v bombnem napadu v norveški prestolnici − eksplozija je odjeknila nedaleč od poslopja vlade − in strelskem pohodu na otoku Utoya ubil 77 ljudi, začelo 16. aprila, toda le, če bodo psihiatri odločili, da Breivik lahko kazensko odgovarja za svoja dejanja.

Sojenje bo potekalo v Oslu, a bodo proces predvajali v več sodnih dvoranah po državi in s tem preživelim in sorodnikom žrtev omogočili, da spremljajo obravnavo. Po pričakovanjih bo sojenje trajalo deset tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Na sodišču v Oslu so danes sicer prvič javno zaslišali 32-letnega Breivika. Sodišče mu je pripor podaljšalo za 12 tednov. Kot je odločil sodnik Torkjel Nesheim, bo imel Breivik prvih osem tednov podaljšanega pripora zelo omejene stike z zunanjim svetom, prve štiri tedne pa prepovedan stik z mediji. O morebitnem novem podaljšanju pripora bo sodišče odločalo šestega februarja

Na današnjem zaslišanju je bil Breivik, ki je v dvorano vstopil oblečen v temna oblačila, videti povsem miren, dogajanje v sodni dvorani opisuje britanska BBC. Na začetku obravnave se je hotel z besedami »Sem vojaški poveljnik norveškega uporniškega gibanja« razglasiti za vodjo upora, a ga je sodnik prekinil in mu naročil, naj se osredotoči na temo obravnave − podaljšanje pripora. Breivik je sodišče še prosil, če sme nagovoriti preživele in sorodnike žrtev, ki so bili prisotni v sodni dvorani, a je sodnik njegovo prošnjo zavrnil. Breivikov odvetnik Geir Lippestad je po zaslišanju povedal, da ne ve, kaj je hotel povedati.

Breivik je v priporu vse od usodnega 22. julija, ko se je na Norveškem zgodil dvojni napad. Priznava odgovornost tako za eksplozijo avtomobila bombe, ki je odjeknila v vladni četrti Osla in v kateri je umrlo osem ljudi, kot za strelski pohod na bližnjem otoku Utøya, kjer je umrlo 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke. Oktobra so ga iz samice premestili v zapor Ila severno od Osla.

Norveški preiskovalci so prepričani, da je Breivik tako pri načrtovanju napadov kot njuni izvedbi deloval sam, čeprav je sam zatrjeval, da je napada izvedel v okviru širše mreže in da so na napade pripravljeni tudi drugod v Evropi.