Nov izbruh ptičje gripe?

Organizacija za kmetijstvo in prehrano je opozorila, da bi utegnilo v svetu priti do novega izbruha ptičje gripe. V Indoneziji je zaradi virusa letos umrlo že pet ljudi

Objavljeno
23. januar 2007 14.12
Indonezijski trgovec s perutnino
Bangkok - Organizacija za kmetijstvo in prehrano je opozorila, da bi utegnilo v svetu priti do novega izbruha ptičje gripe, medtem ko s Tajske poročajo o novem potrjenem izbruhu te smrtonosne bolezni. V Indoneziji je letos za to boleznijo že umrlo pet ljudi, medtem ko iz Kitajske, Egipta, Japonske, Južne Koreje, Vietnama, Nigerije in Tajske poročajo o novih pojavih virusa H5N1 pri perutnini.

Tajske oblasti med drugim spremljajo zdravstveno stanje 111 ljudi, potem ko so prejšnji teden pri racah, ta teden pa še pri piščancih v provinci Nong Khai odkrili prisotnost virusa ptičje gripe.

FAO je zaskrbljen, da bi zlasti februarja lahko prišlo v Aziji do novega izbruha virusa H5N1, saj bo zaradi praznovanj ob začetku novega leta po lunarnem koledarju prišlo do povečanega povpraševanja po perutnini.

Madžarska veterinarska služba je medtem sporočila, da bodo pri poginulih goskah, ki so jih našli na farmi na jugovzhodu Madžarske, preverili morebitno prisotnost virusa H5N1. Rezultati testov naj bi bili znani v roku treh dni.

Od leta 2003 je zaradi ptičje gripe po svetu umrlo več kot 160 ljudi.