Nov pojav ptičje gripe na Madžarskem

Na Madžarskem so odkrili nove primere ptičje gripe pri jati gosi na kmetiji, osem kilometrov oddaljeni od kraja, kjer so virus odkrili minuli teden.

Objavljeno
29. januar 2007 15.56
Bruselj - Madžarske oblasti so danes Evropsko komisijo obvestile o novem sumu na pojav virusa ptičje gripe najnevarnejše vrste H5N1. Novi primeri ptičje gripe so bili odkriti pri jati gosi na kmetiji, osem kilometrov oddaljeni od kraja, kjer so virus odkrili minuli teden, je danes v Bruslju potrdil tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Philip Tod. To je prvi izbruh tega smrtonosnega virusa v Evropski uniji po lanskem avgustu, ko se je virus pojavil v dresdenskem živalskem vrtu.

Madžarske oblasti so domnevni pojav virusa H5N1 pri jati 9384 gosi odkrile minuli petek in poslale vzorce v nacionalni laboratorij. Na območju enega kilometra od žarišča virusa so že pobili vso perjad in razkužili območje, je povedal tiskovni predstavnik Philip Tod.

Izvedeni so tudi vsi drugi ukrepi, predvideni z zakonodajo, ki ureja odzivanje v primeru izbruha ptičje gripe v Evropski uniji. Vzpostavljen je trikilometrski zaščitni pas okrog žarišča ter desetkilometrski pas nadzora, je povedal Tod.

V pasu nadzora velja prepoved premikanja perjadi iz zaprtih prostorov, razen v klavnico, prepovedano je trgovanje s perutnino, razen ob določenih strogih pogojih, in lov na divje ptice ter predpisano obveščanje prebivalstva.

Tiskovni predstavnik je tudi potrdil, da je sev, ki so ga pri jati gosi na Madžarskem odkrili minuli teden, najnevarnejši virus H5N1. Referenčni laboratorij EU v britanskem Weybridgeu je potrdil pojav virusa vrste H5N1 pri goseh na Madžarskem, je povedal.

Komisar bo o najnovejših dogodkih danes obvestil kmetijske ministre, ki zasedajo v Bruslju, in vse članice opozoril, naj budno spremljajo razmere. Z zimo se je tveganje povečalo, zato naj vse države okrepijo odzivnost in temeljito preučijo tveganje, naj bi pozval Kiprianu.

Mravljak o ptičji gripi: Zaenkrat ni razlogov za preplah

Ob pojavu virusa ptičje gripe na Madžarskem je državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Gvido Mravljak dejal, da stanje v povezavi s ptičjo gripo ves čas spremljajo. "Madžarska je sprejela vse potrebne ukrepe, zato zaenkrat razlogov za preplah ni," je zatrdil Mravljak.

Po njegovih besedah gre za gosi, gojene na farmi, in ne za prostoživeče ptice. "V tem primeru bi bilo stanje zaskrbljujoče," je menil in dodal, da bi v tem primeru lahko ptice priletele v Slovenijo.

Sicer pa je državni sekretar zagotovil, da veterinarska uprava v Sloveniji ves čas spremlja dogajanje in opravlja potrebne analize na divjih pticah, o najnovejših dogajanjih pa so se danes seznanili tudi kmetijski ministri EU, ki zasedajo v Bruslju.