Nov udarec za Berlusconija

Italijanski premier Silvio Berlusconi bo moral kot večinski lastnik podjetja Finivest plačati kar 750 milijonov evrov odškodnine, zaradi nezakonitega prevzema podjetja Mandadori.

Objavljeno
05. oktober 2009 09.23
Da. O.
Da. O.

Rim – Podjetje Finivest, ki je v večinski lasti italijanskega premiera Silvia Berlusconija, bo moralo plačati kar 750 milijonov evrov odškodnine podjetju CIR. Kazen je izreklo italijansko vrhovno sodišče, odškodnina pa se nanaša na škodo, ki je bila storjena pri nezakonitem prevzemu podjetja Mondadori.


Čeprav je Berlusconi najbogatejši Italijan, katerega premoženje ocenjujejo na osem milijard evrov, izrečena kazen pomeni velik udarec za njegov imperij. Zgodba sega v leto 1991, ko je bil Berlusconi skupaj z lastnikom podjetja CIR Carlom De Benedettijem na čelu podjetja Mondadori.


Kot pišejo italijanski mediji, je Berlusconi med dolgotrajno pravno bitko za lastništvo nad podjetjem, celo podkupil sodnika Metta, ki ga je nato vrhovno sodišče obsodilo na leto dni in devet mesecev zapora.


Zadnja sodba sodišča še ni pravnomočna, je pa sodnik poudaril, da je izvršljiva. Benedetti je sicer zahteval kar milijardo evrov odškodnine, dosodili pa so mu je natančno 749,955.611,93 evrov. Predsednica podjetja Finivest Marina Berlusconi, ki je najstarejša hči italijanskega premiera, je že napovedala pritožbo.