Nov udarec za Facebookovo digitalno valuto

Poročilo G7 ni naklonjeno Libri, njena uvedba bo preložena ali celo ogrožena

Objavljeno
14. oktober 2019 10.00
Posodobljeno
14. oktober 2019 10.38
Uvedba Facebookove kriptovalute Libre se oddaljuje. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
J. B. P.
J. B. P.
Facebook svoje kriptovalute Libre ne bi smel uvesti, dokler ne bi dokazal, da je sistem varen in dobro zaščiten, so zapisali finančni strokovnjaki v posebnem poročilu skupine največjih svetovnih ekonomij G7, poroča britanski BBC. To je nov udarec Facebooku, ki si prizadeva za uvedbo svoje globalne kriptovalute, saj je v poročilu zapisano tudi opozorilo, da kriptovalute predstavljajo veliko tveganje za svetovni finančni sistem. 
 

Mastercard in Visa sta že izstopila


image
Facebook je projekt Libra napovedal julija letos, a so kritike in pomisleki v svetu vse glasnejši.  FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Že pred nekaj dnevi je Facebook doživel močan udarec, ko sta iz projekta Libra izstopila kartična giganta Mastercard in Visa, potem ko sta se seznanila z dvomi finančnih regulatorjev. Že sredi septembra pa je Francija objavila uradno stališče, ki nasprotuje uvedbi Libre v Evropi, ker bi ta utegnila ogroziti finančno suverenost vlad in bi kot zasebna valuta omogočala različne zlorabe. Nasploh je bil Facebookov projekt Libre, ki so ga javnosti predstavili julija, deležen veliko kritik in pomislekov. 

Poročilo skupine G7 o kriptovalutah je pripravila delovna skupina , ki jo sestavljajo vodilni funkcionarji centralnih bank skupine, predstavniki mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Sveta za finančno stabilnost (FSB), ki usklajuje finančna pravila v skupini G20. Ta teden se bodo na letni konferenci Mednarodnega denarnega sklada z njim seznanili finančni ministri, ki se bodo udeležili konference.  
 

Zanesljivo urediti pravna vprašanja


image
Kriptovalute osvajajo svet in sejejo dvome. FOTO: Cryptonepal.com


V poročilu sicer ni izrecno govora o Libri, ampak njegovi sestavljavci opozarjajo na nevarnosti kriptovalut nasploh in zahtevajo, da pobudniki uvedbe teh valut pred uvedbo zanesljivo uredijo pravna vprašanja, zaščitijo uporabnike in preprečijo možnosti pranja denarja ali financiranje terorizma preko teh valut. 



Te dni je posebno poročilo v zvezi s kriptovalutami objavil tudi Svet za finančno stabilnost, ki prav tako opozarja pred številnimi tveganji.

Pri Facebooku zadnjega udarca Libri do zdaj še niso komentirali, bo pa danes v Ženevi prvo zasedanje upravnega odbora Združenja LIbra, iz katerega so poleg Mastercarda in Vise že izstopili tudi Ebay, Paypal in Stripe.