Nov zagon v odnosih med EU in Turčijo?

Britanski premier Tony Blair je po pogovorih s turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom pozval k novemu zagonu v odnosih med EU in Turčijo.

Objavljeno
16. december 2006 16.21
Ankara - Britanski premier Tony Blair, ki je v petek takoj po vrhu Evropske unije v Bruslju odpotoval v Turčijo, je po pogovorih s turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom pozval k novemu zagonu v odnosih med EU in Turčijo. "Spremeniti moramo to dinamiko ," je dejal Blair danes v Ankari. Turčijo je tudi pozval k podpori bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

"Tudi če je osem poglavij zamrznjenih, ostaja še 27 drugih, ki so še vedno v teku in se jih moramo čim prej lotiti," je pojasnil britanski premier. Voditelji držav in vlad EU so v petek v Bruslju potrdili ponedeljkovo odločitev zunanjih ministrov povezave za delno zamrznitev pristopnih pogajanj s Turčijo, ker ta ne spoštuje svojih zavez do Cipra.

Velika Britanija podpira širitev EU na Turčijo

Velika Britanija sodi v skupino držav, ki podpirajo širitev EU na Turčijo. Blair je to podporo na današnjih pogovorih z Erdoganom ponovil, podprl pa je tudi odpravo gospodarskih sankcij proti turškemu delu Cipra, s čimer Ankara pogojuje razširitev carinske unije na grški del Cipra.

Erdogan je ob tej priložnosti izrazil obžalovanje, da so se odnosi med EU in Turčijo "zreducirali na postransko zadevo, kot je odprtje pristanišč". Odločitev za delno zamrznitev pogajanj je ponovno označil za nepošteno in EU pozval k čimprejšnji odpravi osamitve turškega dela Cipra, "ne da bi to vprašanje vezala na kakršnekoli pogoje".

Turčija je bila prva postaja Blaira na njegovi turneji po Bližnjem vzhodu, v okviru katere je danes dopoldne odpotoval v Kairo, obiskal pa bo še Izrael, palestinska ozemlja in Združene arabske emirate. Na današnji novinarski konferenci z Erdoganom na letališču v Ankari je pozval Turčijo k podpori bližnjevzhodnega procesa. "Prihodnji dnevi in tedni predstavljajo kritičen moment za odločitve o tem procesu. Ljudje si ne želijo ničesar bolj kot miru na Bližnjem vzhodu," je dejal.