Nova afera: kupovanje izpitov po hrvaško

Med osumljenimi je profesor predmeta anatomija, ki je veljal za najstrožjega profesorja.

Objavljeno
11. oktober 2012 15.19
*dja*MARIBOR
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb - Dvanajst oseb so hrvaški policisti privedli v dokaj spektakularni akciji na zagrebškem medicinski fakulteti. Vzrok? Kupovanje oziroma prodajanje izpitov.

Kot je bila seznanjena javnost, so pridržali enega profesorja, asistenta, administratorja in nekaj študentov. Med njimi tudi zdravnika v eni od bolnišnic v Zagrebu, sicer pa moža Višnje Lončar, namestnice državnega tožilca in njunega sina, študenta prvega letnika medicine.

Med osumljenimi je profesor predmeta anatomija, ki je veljal za najstrožjega profesorja, predmet pa eden od tako imenovanih selektivnih v prvem letniku. Po doslej znanih podatkih, je znašala cena izpita 500 evrov in 5000 kun (650 evrov), kdo vse si je delil denar, za zdaj ni znano.

»Ah, dajte, no, dajte ... Profesorji na medicinski fakulteti so tako strogi, da se z njimi sploh ne da normalno pogovarjati, kaj šele, da bi se lahko kaj takega z njimi dogovarjali in dogovorili,« je dogajanje komentirala ena od študentk fakultete za hrvaški Večernji list.

Kaj se bo izcimilo iz najnovejše afere, imenovane Indeks 6, je za zdaj težko napovedati. Res pa je, da je že pred časom državno tožilstvo prejelo anonimko, v kateri je bila popisana korupcija na Medicinski fakulteti, le nekaj dni kasneje pa je hrvaški minister za šolstvo, šport in znanost Željko Jovanović dejal, da je anonimka »dokaz več, da korupcija na fakultetah še zdaleč ni izkoreninjena«.