Nova gripa udarila na področju Splita?

Zasebna gimnazija v Splitu Kraljica Jelena je prva šola, ki so jo zaprli zaradi nove gripe. Medtem hrvaški mediji poročajo o domnevnem primeru nove gripe v splitskem zaporu Bilice, od koder so v bolnišnico prepeljali 35-letnega moškega.

Objavljeno
29. oktober 2009 14.30
Ma.B.
Ma.B.
Split - Zasebna gimnazija v Splitu Kraljica Jelena je prva šola, ki so jo zaprli zaradi nove gripe - od 160 dijakov se jih je namreč 59 okužilo z virusom nove gripe. Puka tako danes in jutri ne bo.

Medtem hrvaški mediji poročajo o domnevnem primeru nove gripe v splitskem zaporu Bilice, od koder so danes v bolnišnico prepeljali 35-letnega moškega zaradi dihalnih težav, vročine in vnetja pljuč. Po navedbah zdravnikov pa še ni jasno, ali gre za gripo ali kaj drugega, izsledki bodo namreč znani jutri. V zadnjih petih dneh je zdravniško pomoč v splitski bolnišnici poiskalo 82 ljudi, deset so jih zadržali na oddelku za infekcijske bolezni, zdravniki pa se borijo za življenje dveh oseb.

Po poročilu hrvaškega zavoda za javno zdravstvo so do 27. oktobra novo gripo potrdili v 260 primerih, medtem ko je 746 ljudi poiskalo pomoč pri zdravniku zaradi simptomov, podobnih novi gripi. Po predvidevanjih zavoda bo na Hrvaškem zbolelo skupno 1.5 milijona ljudi.

Po pisanju Slobodne Dalmacije pa bi lahko zaradi nove gripe jeseni in pozimi na Hrvaškem umrlo med 20 in 60 ljudi, in sicer tisti, ki imajo težave z zdravjem že od prej.