Na ulicah več tisoč jeznih Grkov

Protest je razen posameznih incidentov minil dokaj mirno.

Objavljeno
17. november 2011 07.52
Posodobljeno
17. november 2011 08.01
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Atene − Mirni shod na grških ulicah, kjer se je zbralo 25.000 ljudi, se je danes ponekod sprevrgel v izgrede. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so se zamaskirani mladi protestniki spopadli s policijo, ta pa je izgrednike razgnala s solzivcem. O ranjenih ne poročajo, prav tako menda niso nikogar prijeli. Protestni shod je razen posameznih incidentov potekal mirno.

Nova vlada se je sicer na današnji shod ob obletnici vstaje leta 1973, ki jo je krvavo zadušila takratna vojaška vlada, dobro pripravila. Ulice je varovalo okoli 7000 policistov, ki so spremljali večtisočglavo množico na poti med univerzo in ameriškim veleposlaništvom, kjer vsako leto izrazijo nezadovoljstvo s podporo, ki so jo ZDA šest let namenjale vojaški hunti.

Pred letom dni se je sicer ravno ta protestni shod sprevrgel v proteste proti ukrepom za odpravo posledic finančne krize − isti motiv pa je protestnike na ulice zvabil tudi danes. »Vse bomo vrgli ven« in »V tiraniji je treba izbirati med verigami in orožjem«, so se glasili njihovi plakati. Ujezilo jih je tudi sodelovanje desničarske stranke Laos v vladi − »Dol z vlado socialistov, konservativcev in fašistov«, sporočajo protestniki.

Manj kot 24 ur zatem, ko je grški parlament vladi finančnega strokovnjaka Lukasa Papadimosa pričakovano izglasoval zaupnico, se je nova vlada tako znašla pred prvim preizkusom atenskih ulic − prvimi množičnimi protesti proti varčevalnim ukrepom.

Prva Papadimosova naloga − uvesti reforme

Pozno sinoči izglasovana zaupnica novi vladi, sestavljeni iz socialistične stranke Paskok, konservativne stranke Nova demokracija in majhne desničarske stranke Laos, je bila sicer izredno prepričljiva − podprlo jo je namreč kar 255 od 300 poslancev, 38 jih je bilo proti.

Papdimos, nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke, je vodenje države po več dni trajajočih pogajanjih prevzel v petek. Prednostna naloga njegove tehnokratske vlade je uvesti reforme in s tem zagotoviti izplačilo novega svežnja finančne pomoči iz Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, ki jih Grčija krvavo potrebuje, da bi se izognila za sredi prihodnjega meseca napovedanemu bankrotu.