Nova iraška strategija zahteva več vojakov

Ameriški predsednik George Bush je predstavil svojo novo iraško strategijo, ki temelji na povečanju števila ameriških vojaških enot v Bagdadu in provinci Anbar.

Objavljeno
11. januar 2007 17.15
Kdo je odgovoren za incident, bo ameriška vojska skušala ugotoviti s pomočjo iraške nacionalne garde
Washington/Bagdad/Bruselj - Ameriški predsednik George Bush je davi po srednjeevropskem času Američanom in svetu v neposrednem televizijskem nagovoru iz Bele hiše predstavil svojo novo iraško strategijo. Ta temelji na povečanju števila ameriških vojaških enot v Bagdadu in provinci Anbar, ki je središče sunitskega upora proti okupaciji in središče delovanja teroristične mreže Al Kaide. Strategija temelji tudi na novih obljubah iraške vlade o odločnejših ukrepih proti nasilju in v smeri političnega dogovora.

3000 ameriških življenj in 400 milijard dolarjev za strmoglavljenje Sadam Huseina

Bushev nastop je bil verjetno njegova zadnja priložnost za povrnitev zaupanja pri Američanih, ki njegovo iraško politiko podpirajo v vse manjšem številu. Vojna v Iraku je doslej zahtevala 3000 ameriških življenj in 400 milijard dolarjev, od ciljev pa so doslej uresničili le strmoglavljenje režima diktatorja Sadama Huseina, namesto česar pa sedaj v Iraku vladata zmešnjava in državljanska vojna med suniti in šiiti.

Demokrati so se na Bushevo napoved o povečanju števila vojakov odzvali negativno, vendar niso neposredno zagrozili, da kongres, kjer imajo večino, ne bo namenil denarja. Senator iz Illinoisa Dick Durbin je v uradnem demokratskem odgovoru dejal, da volilni rezultat novembra lani ni dal mandata za širitev vojne v Iraku, vendar je obenem zagotovil, da demokrati ne bodo odvzeli sredstev vojakom na terenu.

Šest elementov nove Busheve strategije

Kot so sporočili iz Bele hiše, Busheva strategija temelji na šestih elementih. Omogočiti Iračanom, da sami vladajo, jim pomagati pri varovanju prebivalstva, osamiti skrajneže, ustvariti prostor za politični napredek, strategija pa omenja tudi politična in gospodarska prizadevanja ter regionalni pristop. Glede slednjega je Bush napovedal, da konec tedna v regijo potuje državna sekretarka Condoleezza Rice.

Glede regionalnih prizadevanj je v njegovem govoru odmevala tudi napoved napotitve dodatnega vojaškega ladjevja v Perzijski zaliv, kar je bila poleg napovedi odločnega boja proti poskusom destabilizacije Iraka jasno opozorilo Iranu. Bush se je tako odločil za popolnoma nasprotno smer od priporočil t.i. Bakerjeve komisije, ki je predlagala pogajanja z Iranom in Sirijo pri reševanju iraške krize.

Američane prosil za žrtve v vojni

Za razliko od njegovih dosedanjih iraških govorov v skoraj štirih letih vojne, je predsednik ZDA tokrat realistično priznal, da se stvari ne odvijajo tako, kot so si želeli, da je napotil v Irak premalo vojakov. Prvič doslej pa je Američane prosil za žrtve v vojni, ki je del vojne proti terorizmu. Bush je dejal, da ni čarobne formule za rešitev iraške krize in zagotovil, da je pri oblikovanju nove strategije upošteval mnenja svojih svetovalcev, kongresnikov in tujih zaveznikov.

Ni pa upošteval mnenj tistih, ki ga nagovarjajo k začetku umika ameriške vojske. Bush je zavrnil pozive demokratov k začetku umika ameriških vojakov iz Iraka, ker bi po njegovih besedah to za ZDA pomenilo katastrofo in povzročilo množične poboje nepredstavljivih razsežnosti. Po minulih trditvah, da bo Irak cvet demokracije in svobode na Bližnjem vzhodu, ki se bo od tam širila po celotni regiji, pa je bil Bush tokrat nekoliko bolj realen.

"Demokratični Irak ne bo popoln. Ampak bo država, ki se bori proti teroristom, namesto, da jih ščiti," je izjavil Bush in izrazil prepričanje, da če bodo ZDA sedaj povečale število vojakov v Iraku, bodo lahko hitreje začele njihov umik. Za ameriškega predsednika gre sicer v Iraku za odločilno ideološko bitko današnjega časa, na daljši rok pa je najboljši način za zaščito Američanov poraz sovražne ideologije in širitev svobode po regiji Bližnjega vzhoda.

Za dosedanje neuspehe v Iraku je po Bushevih besedah krivo to, da niso imeli dovolj sil za zavarovanje območij, ki so jih očistili teroristov. Iračane je opozoril, da ameriška podpora ni neskončna, glede nove strategije pa dejal, da ne bo takojšnjih rezultatov.

Medtem ko bo 17.500 dodatnih vojakov šlo v Bagdad, pa bodo ZDA okoli 4000 marincev napotile v provinco Anbar, kjer je po Bushevih besedah močna prisotnost teroristične mreže Al Kaide. V Bagdadu bodo hkrati namestili tudi do 12.000 dodatnih iraških sil.

Neuspešni predvsem zaradi pomanjkanja vojakov

Po Bushevih besedah doslej niso uspeli zavarovati Bagdada, ker niso imeli dovolj vojakov, da bi zavarovali soseščine, ki so jih očistili teroristov in upornikov. Poleg tega pa naj bi bile ameriške in iraške enote preveč omejene pri svojem delovanju, medtem ko iraška vlada premiera Nurija al Malikija ni imela dovolj volje odločneje nastopiti proti šiitskim milicam.

Kot je dejal Bush, lahko le Iračani prenehajo sektaško nasilje in dodal, da je iraška vlada sestavila agresivni načrt, da to stori. Al Maliki naj bi mu zagotovil, da ne bodo dopuščali nasilja, ne glede na to, kdo ga izvaja. Iraška vlada ima prav tako načrt, da do novembra prevzame varnostno odgovornost v vseh provincah države.

"Iraškim voditeljem sem dal jasno vedeti, da ameriška zaveza ni brezkončna. Če iraška vlada ne bo uresničila obljub, bo izgubila podporo ameriškega in iraškega ljudstva in premier al Maliki to razume," je izjavil Bush, ki je dodal, da uspešna strategija ne predvideva le vojaških operacij. "Državljani morajo videti, da vojaške operacije spremlja vidno izboljšanje njihovega življenja," je povedal in med drugim pozval k političnemu dogovoru glede razdelitve naftnega bogastva ter prenehanju prepovedi zaposlovanja nekdanjih članov stranke Baas. Opozoril je še, da nova strategija, četudi bo delovala, kot je zamišljeno, ne bo pomenila hitrega konca nasilja.

Iraška vlada pozdravila Bushevo strategijo o Iraku

Iraška vlada je pozdravila strategijo ameriškega predsednika Georgea Busha o Iraku in se obvezala, da bo storila vse, da bo strategija uspešna. Navadni Iračani pa so novo strategijo sprejeli z mešanimi občutki; veliko jih je izrazilo dvom, da se bo zaradi povečanja števila ameriških vojakov v Iraku v tej državi dejansko zaustavilo nasilje v državi.

Sunitski poslanec Husein al Faludži je danes zavrnil Bushev načrt, da bo v Irak poslal še več vojakov in obenem pozval k časovnemu načrtu za umik ameriške vojske iz Iraka in neposrednim pogajanjem z uporniki. "Bushev načrt bi lahko bil zadnji poskus ureditve kaosa, ki je nastal po vojaški operaciji v Iraku. A namestitev dodatnih vojakov tega ne bo rešila. Prav nasprotno, prelivanja krvi bo še več," je posvaril al Faludži.

Iraški premier Nuri al Maliki je medtem šiitskim skrajnežem postavil ultimat za predajo orožja, v nasprotnem primeru se bodo morali soočiti s silnim ameriškim napadom, kar je tudi del nove Busheve strategije glede zajezitve nasilja v Iraku. Visoki iraški predstavniki so v sredo še pojasnili, da je premier al Maliki zaradi ameriškega pritiska pristal, da zatre upornike, ki so zvesti sicer njegovemu političnemu zavezniku, skrajnemu šiitskemu verskemu voditelju Moktadi al Sadru. V preteklosti se je al Maliki temu upira.

Bushevo strategijo pozdravili tudi Avstralija in Japonska

Avstralski premier John Howard, tesen zaveznik Washingtona, je danes podprl Bushevo strategijo za Irak, hkrati pa opozoril, da Avstralija dodatnih vojakov v Irak ne bo poslala. Kot je še ocenil, je Bush v Iraku storil nekaj napak, vendar pa je bila vojaška operacija pod vodstvom v ZDA po njegovem pravilna. "Če odidemo, bodo zmagali teroristi, če ostanemo, obstajajo upravičeni obeti, da lahko zmagamo," je dejal Howard.

Podobno kot Avstralija je danes sporočila tudi Japonska. Japonska pozdravlja ameriško strategijo za stabilizacijo Iraka. Japonska bo tudi nadaljevala svojo podporo v vojni razdejanemu Iraku, je v sporočilu za javnost poudaril japonski zunanji minister Taro Aso. Japonska je sicer julija letos končala svojo zgodovinsko misijo v Iraku, ki je bila tudi prva napotitev japonskih vojakov izven Japonske po drugi svetovni vojni. Japonska sedaj sodeluje v Iraku s svojimi zračnimi silami, ki pomagajo koaliciji pod vodstvom ZDA in Združenim narodom s poleti v Irak.

Novi vojaki ne bodo dovolj za stabilnost v Iraku

Zagotavljanje stabilnosti v Iraku bo zahtevalo ukrepanje ne le na področju varnosti, temveč tudi širše, je danes v Bruslju poudarila tiskovna predstavnica komisarke za zunanje odnose Benite Ferrero-Waldner, Emma Udwin. Tako so se danes v Bruslju odzvali na napoved ameriškega predsednika Georgea Busha ob predstavitvi nove strategije za Irak, da bodo ZDA v Irak poslale še okoli 21.500 ameriških vojakov.

Tiskovna predstavnica je sicer pozdravila dejstvo, da ZDA razmišljajo o celovitem reševanju razmer v Iraku. "Upamo, da bodo novi ukrepi prispevali k večji stabilnosti," je dejala. Nova ameriška strategija za Irak namreč vključuje tudi pomemben poudarek na politični, ne le varnostni razsežnosti.