Nova izmenjava ognja na turško-sirski meji

Turška vojska je tudi danes s topništvom odgovorila na obstreljevanje iz Sirije.

Objavljeno
06. oktober 2012 16.41
Posodobljeno
06. oktober 2012 17.21
TURKEY-SYRIA-UNREST-CONFLICT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Ankara, Damask − Na turško-sirski meji je tudi danes − že četrti dan zapored − prišlo do izmenjave ognja. Turška vojska je namreč s topništvom odgovorila na obstreljevanje iz Sirije.

Kot poroča francoska tiskovna agenicja AFP, je davi ob sedmi uri po lokalnem času na turško ozemlje, okoli 700 metrov od vasi Guvecci v provinci Hataj na jugu države in okoli 300 metrov od policijske postaje, priletela granata, ki so jo po navedbah turških oblasti med spopadi z uporniki izstrelile sile zveste sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. V incidentu ni bil ubit ali poškodovan nihče, kljub temu pa je turška vojska odgovorila s topništvom.

Do vnovične izmenjave ognja prek turško-sirske meje je prišlo kljub temu, da je varnostni svet Združenih narodov včeraj obsodil čezmejno bombardiranje. Še največ ostrih besed je sicer namenil Siriji in njenemu bombardiranju mesta Akçakale na jugovzhodu Turčije, v katerem je bilo ubitih pet civilistov.

Sredin incident je namreč po mnenju VS ZN znova pokazal, kolikšen vliv ima kriza v Siriji na varnost njenih sosed ter mir in stabilnost v regiji. Varnostni svet je poleg tega zahteval tudi takojšnjo prekinitev tovrstnih kršitev mednarodnega prava in Sirijo pozval, naj spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost svojih sosed.

Odnosi med nekdaj tesnima zaveznicama Turčijo in Sirijo so se sicer poslabšali kmalu po izbruhu vstaje proti režimu sirskega predsednika al Asada sredi marca lani. Turčija je namreč postala ena najostrejših kritikov Asadovega ravnanja s protestniki, Sirija pa je Ankaro obtožila sodelovanja z uporniki. Odnosi med državama so se še bolj zaostrili po tem, ko so sirske sile junija sestrelile turško vojaško letalo, pri čemer sta umrla oba pilota, sodu pa je dno izbil sredin incident, v katerem je bilo ubitih pet turških civilistov.

Turška vojska je tako že nalsednji dan odgovorila z obstreljevanjem tarč v Siriji, turški parlament pa je na izrednem zasedanju odobril morebitno vojaško posredovanje v sosednji državi. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je ob tem sicer sporočil, da Turčija »ne namerava začeti vojne v Sirijo«, a Damask vseeno pozval, naj ne preizkuša potrpljenja turške vlade. To je ponovil tudi včeraj, ko je Sirijo še posvaril, da bo »drago plačala« za morebitne nove napade.