Nova jeklena žrtev filipinskega morja

Iz tovorne ladje, ki je potonila na Filipinih, je obalna straža rešila 15 Filipincev in štiri Severnokorejce. Ladja, ki je plula pod imenom Hera, je bila namenjena na Kitajsko.

Objavljeno
07. september 2009 10.57
Mo. B.
Mo. B.
Manila - Iz tovorne ladje, ki je danes potonila na Filipinih, je obalna straža 15 Filipincev in štiri Severnokorejce. Ladja, ki je plula pod imenom Hera, je bila namenjena na Kitajsko, izplula pa je iz Papue Nove Gvineje. Še preden je ladja sedla v svoj vodni grob se je iz nje uspelo rešiti vsem članom posadke. Iz centra za nadzor nad nesrečami na morju v Hong Kongu je obalna straža prejela sporočilo, da naj sproži iskalno akcijo za nekaj več kot 4.000 tonsko Hero, ki je poslala signal za pomoč. Nesreča se je zgodila le nekaj dni po tem, ko je potonil trajekt s 968 potniki in člani posadke na jugu Filipinov. Življenje je izgubilo vsaj devet potnikov, dva pa sta še pogrešana. Predstavnik obalne straže je opozoril: "Nujno je, da vse ladje vzdržujejo motorje," in dodal, da morajo biti trajekti še posebej pozorni na razmere med obdobjem tropskih neviht, "ko naše morje postane zahrbtno."

Nesreče na morju na Filipinih pogoste prav zaradi tropskih neviht in slabega vzdrževanja ter varnostnih predpisov. Preteklo leto je v nesreči trajekta umrlo 800 ljudi. Filipinsko morje je bilo priča tudi najhujši nesrečni na morju, ko sta leta 1987 trčila trajekt in tanker. Življenje je izgubilo 4.341 ljudi.