Nova ruska vojaška doktrina

Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je poslancem v dumi sporočil, da bo Rusija verjetno potrebovala novo vojaško doktrino, če bodo ZDA uresničile načrte o izgradnji protiraketnega ščita v Evropi.

Objavljeno
07. februar 2007 21.51
Sergej Ivanov
Moskva - Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je danes poslancem v dumi sporočil, da bo Rusija verjetno potrebovala novo vojaško doktrino, če bodo ZDA uresničile načrte o izgradnji protiraketnega ščita v Evropi. Ivanov podrobnosti o doktrini, s katero bi Rusija povečala in posodobila svoje oborožene sile, ni razkril, bi pa po njegovih besedah temeljila na boju proti terorizmu, neširjenju jedrskega orožja in reševanju notranjih konfliktov.

Odgovor na ZDA

Obrambni minister je novo doktrino napovedal le nekaj dni po sporočilu ruskega zunanjega ministrstva, da bo Moskva spremenila svojo zunanjo politiko in tako odgovorila na napovedi Washingtona, da bo na Poljskem in Češkem namestil dele svojega protiraketnega ščita za primer iranskega ali severnokorejskega napada.

Rusija bo po besedah Ivanova do leta 2015 zamenjala polovico svoje vojaške opreme. Med drugim naj bi nabavila 50 novih raketnih sistemov topolov 50, 50 bombnikov, 31 ladij, v celoti pa naj bi na novo opremili 40 tankov, pehoto in 50 padalskih bataljonov.

Ivanov tudi kandidat za predsednika

Po besedah Ivanova, ki velja za možnega predsedniškega kandidata na volitvah leta 2008, naj bi Rusija zgradila tudi protiraketni ščit, ki naj bi pokrival celotno državo. Kot je še dejal, bo izdatki za nakup novega orožja v naslednjih osmih letih znašali 146 milijard evrov.