Nova šrilanška vlada z ministri iz vrst opozicije

Šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse je reorganiziral vlado in vanjo vključil deset novih ministrov iz vrst opozicije. S tem si je utrdil večinsko podporo v parlamentu.

Objavljeno
28. januar 2007 14.13
Kolombo - Šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse je danes reorganiziral vlado in vanjo vključil deset novih ministrov iz vrst opozicije ter si s tem utrdil večinsko podporo v parlamentu, a hkrati ogrozil mirovni proces s tamilskimi uporniki. Razširjena 52-članska vlada je danes tudi že prisegla, poročajo tuje tiskovne agencije, ki navajajo tiskovnega predstavnika predsednika.

Predsednik države je nove ministre iz vrst opozicije vključil v vlado, potem ko je na vladno stran prestopilo skupno 19 poslancev glavne opozicijske Združene narodne stranke (UNP) in šest poslancev opozicijske Šrilanškega muslimanskega kongresa. S tem ima sedaj vladajoča koalicija v 225-članskem parlamentu večino 113 poslancev.

Toda glavna opozicijska stranka UNP, ki z Rajapaksejevo Šrilanško Svobodnjaško stranko od oktobra lani sodeluje pri iskanju politične rešitve dolgoletnega krvavega konflikta z upornimi tamilskimi tigri, je včeraj napovedala, da bo odtegnila podporo mirovnemu procesu, če bo vlada v svoje vrste sprejela "prebežnike" iz UNP.

Predsednik ogrozil mirovni proces?

Predsednik države je tako z njihovo vključitvijo v vlado ogrozil že tako zastal mirovni proces, tudi zato, ker potrebuje podporo opozicije za zagotovitev dvotretjinske večine v parlamentu pri sprejemanju nove ustave ali ustavnih dopolnil, ki bodo morda potrebna v okviru mirovnega procesa.

Tamilski tigri so se za neodvisno tamilsko državo na severu in vzhodu Šrilanke začeli boriti leta 1983, do sklenitve premirja pa je prišlo februarja 2002. Mirovna pogajanja so se s pomočjo posredovanja Norveške začela septembra 2002, zastala pa so aprila 2003, predvsem zaradi vztrajanja upornikov pri obsežni avtonomiji. Medtem pa se nasilje nadaljuje.

Rajapakse sicer v novi vladi še naprej vodi obrambno in finančno ministrstvo, Rohitha Bogollagama, člana vladne pogajalske skupine s tamilskimi uporniki, pa je imenoval za novega zunanjega ministra.