Nova strategija v Afganistanu še ni določena

Ameriški predsednik Barack Obama se zaveda, da se z njegovo odločitvijo o novi strategiji v Afganistanu ne bodo strinjali prav vsi. S strokovnjaki se bo sestal tudi danes, končno odločitev pa bo sporočil v prihodnjih tednih.

Objavljeno
07. oktober 2009 09.08
Ma. J.
Ma. J.
Washington - Kljub včerajšnjemu srečanju ameriškega predsednika Baracka Obame z nekaterimi izmed najbolj vplivnih kongresnikov, na katerem so razpravljali o novi strategiji v Afganistanu, usoda ameriških vojakov v tej državi še ni znana. Obamova administracija se je namreč znašla pod velikim pritiskom, saj mora svojo strategijo v Afganistanu, kjer se bo kmalu začelo deveto leto konflikta, spremeniti. V ameriškem kongresu se medtem pojavljajo razhajanja med največjima strankama, saj več kongresnikov iz vrst republikancev poziva k okrepitvi ameriških enot v tej državi, medtem ko demokrati temu ostro nasprotujejo.

Demokratski senator Harry Reid je po včerajšnjem srečanju povedal, da so se člani obeh strank strinjali, da bodo Obamovo odločitev podprli, republikanski senator Mitch McConnell pa je poudaril, da je podpora odvisna tudi od predsednikovega upoštevanja nasvetov generalov. Tudi nekateri drugi republikanski senatorji so predsednika posvarili, da z odločitvijo ne sme čakati predolgo."Čas ni na naši strani," je tako dejal nekdanji republikanski predsedniški kandidat John McCain. Demokrati po drugi strani vztrajajo, da z odločitvijo ne bi smel hiteti.

Srečanje s strokovnjaki tudi danes


Predsednik Obama je po včerajšnjem srečanju dejal, da se zaveda, da se z njegovo odločitvijo o novi strategiji v Afganistanu ne bodo strinjali prav vsi. Obenem je že izključil možnost, da bi vojno v Afganistanu omejil le na kampanjo proti terorizmu, ni pa se še izjasnil, ali je na območje pripravljen napotiti še več vojakov.

Obama se bo glede nove strategije v Afganistanu s strokovnjaki, med njimi zunanjo ministrico Hillary Clinton, obrambnim ministrom Robertom Gatesom in najvišjimi vojaškimi poveljniki, sešel tudi danes. Končno odločitev o tem, kakšna bo strategija ZDA v Afganistanu, pa bo ameriški predsednik predvidoma sporočil v prihodnjih tednih.