Nova vojna na obzorju

Etiopske zračne sile so bombardirale mednarodno letališče v somalijski prestolnici Mogadišu in manjše letališče Baledogle.

Objavljeno
25. december 2006 21.30
Pripadniki somalijske Zveze muslimanskih sodišč (UIC)
Mogadiš/Adis Abeba - Etiopske zračne sile so danes, potem ko je Etiopija v nedeljo napovedala vojno somalijski Zvezi islamskih sodišč (UIC), bombardirale mednarodno letališče v somalijski prestolnici Mogadišu in manjše letališče Baledogle, kakih 100 kilometrov oddaljeno od Mogadiša. Pri tem je bila ranjena vsaj ena oseba.

Etiopski premier Meles Zenawi je v televizijskem nagovoru v nedeljo zvečer povedal, da je etiopski parlament sprejel resolucijo, ki državi omogoča, da zaščiti svojo suverenost. "Da bi se ubranili napada UIC, smo prisiljeni stopiti v vojno," je dejal ter dodal, da se bo Etiopija iz Somalije umaknila takoj, ko bo dosegla svoj cilj, ki je ustaviti napredovanje sil UIC.

V nedeljo je tako v bližini somalijskega mesta Baladvejne prišlo do silovitih bojev med silami UIC in etiopskimi silami, ki v boju za nadzor nad Somalijo podpirajo šibko somalijsko prehodno vlado. Etiopija je sicer v nedeljo tudi prvič priznala, da njeni vojaki sodelujejo v spopadih v sosednji Somaliji.

Rdeči križ je vpletene strani pozval, naj civiliste obvarujejo nasilja v državi. Po navedbah organizacije letala iz Kenije vsak dan v Somalijo prinašajo dve toni zalog za potrebe bolnišnic.

Ozemeljske težnje voditeljev UIC


Vplivni UIC se je že večkrat javno zavezal, da bo vojake iz pretežno krščanske Etiopije pregnal iz države. Etiopski premier Zenawi odgovarja, da ima njegova vlada zakonsko in moralno obvezo, da podpira in brani mednarodno priznano somalijsko vlado, ter UIC obtožuje, da podpira somalijske separatiste v Etiopiji. Voditelji UIC sicer priznavajo, da si želijo t.i. Velike Somalije, ki bi zajemala tudi Somalce na vzhodu Etiopije, severovzhodu Kenije in v Džibutiju.

Somalija je brez delujoče vlade že od leta 1991, ko so vojaški poveljniki strmoglavili diktatorja Mohameda Siada Bareja in se nato spopadli med sabo. Sile UIC so vzpostavile nadzor nad jugom Somalije in Mogadišem, prehodna vlada, ki je bila ob podpori ZN vzpostavljena pred dvema letoma, pa nadzira le majhen del države okoli mesta Baidoa. Etiopija in Somalija sta se sicer zaradi sporne meje v zadnjih 45 letih zapletli že v dve vojni.

UIC je medtem tuje muslimanske borce v soboto pozvala, naj se jim pridružijo v boju proti etiopskim silam. Kot so poudarili, so muslimani "bratje", zato jih imajo vso pravico pozvati, da pomagajo v tej "sveti vojni".

Nasilje, ki vse bolj zajema Somalijo grozi, da se bo razvilo v pravi regionalni konflikt na Afriškem rogu. Etiopija, ki ima eno največjih vojsk v regiji, in njena zaprisežena sovražnica Eritreja - ta sicer podpira UIC - bi lahko Somalijo izkoristili kot teren za ponovno merjenje moči. Državi sta se namreč med seboj spopadli že v vojni v letih 1998-2000.