Nova Zelandija: Preplah zaradi okužene sirotke lažen

Ponovno testiranje okuženih mlečnih izdelkov nizozemske družbe Fonterra je ukazalo ministrstvo.

Objavljeno
28. avgust 2013 20.59
CHINA-NZEALAND-HEALTH-DAIRY-BOTULISM-FONTERRA-CEO
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Wellington – Nizozemske oblasti so sporočile, da je bil preplah zaradi okuženih mlečnih izdelkov, ki naj bi vsebovali nevarno bakterijo Clostridium botulinum, lažen. Po nadaljnjih preiskavah vzorcev izdelkov nizozemskega mlečnega giganta Fonterra so namreč ugotovili, da so živila vsebovala nenevarno bakterijo Clostridium sporogenes, ki ne proizvaja toksina botulin.

Novozelandska družba Fonterra, ki na azijskih trgih slovi kot zaupanja vredna in varna, je v začetku avgusta sporočila, da je bila pošiljka sirotke, ki so jo odkupili azijski proizvajalci brezalkoholnih pijača in otroške hrane, okužena z nevarno bakterijo. S trgovinskih polic na Kitajskem, Tajskem, v Saudski Arabiji, Vietnamu, Maleziji in Avstraliji so umaknili več ton izdelkov, nekatere države pa so sprejele začasno prepoved uvoza Fonterrinih izdelkov.

Načeto ni bilo le dobro ime družbe, ampak celotne novozelandske živilske industrije. Prodaja njihovih izdelkov namreč vse od izbruha afere z melaminom okuženega mleka v Aziji vztrajno raste, hrana s tamkajšnjih kmetij pa velja za varno in kakovostno.

Novo preiskavo domnevno okuženih vzorcev je ukazalo narediti kar ministrstvo za kmetijstvo. Predstavnik ministrstva je pojasnil, da je Fonterra ravnala prav, ko je izdala opozorilo. »Moramo delovati v skladu z informacijami, ki jih imamo na voljo. Informacije, ki smo jih imeli takrat, so kazale na to, da je zdravje potrošnikov ogroženo, zato smo ukrepali hitro,« je povedal.