Nove libijske oblasti izvolile začasnega premiera

Inženir Abdel Rahim al Keib je nasledil Mahmuda Džibrila. Vlado bo vodil osem mesecev, do izvolitve skupščine.

Objavljeno
01. november 2011 12.33
Posodobljeno
01. november 2011 12.43
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Tripoli - Libijski nacionalni prehodni svet je v ponedeljek zvečer, le nekaj ur pred iztekom mandata misije zveze Nato v državi, izvolil začasnega premiera. Položaj je zasedel inženir Abdel Rahim al Keib, ki je v javnem glasovanju 51-članskega prehodnega sveta prejel 26 glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Al Keib bo na položaju začasnega premiera nasledil Mahmuda Džibrila, ki se je držal svoje obljube, da bo odstopil, ko »bo Libija osvobojena«. Tudi al Keib in začasna vlada, ki jo bo oblikoval, prav tako kot prehodni svet, pa bodo čez osem mesecev pooblastila predali izvoljeni skupščini, ki bo oblikovala novo libijsko ustavo.

Al Keib mora začasno vlado, ki bo državo naslednjih osem mesecev vodila skupaj s prehodnim svetom, oblikovati do 23. novembra. Novoizvoljeni začasni premier je poudaril, da bo zavezan vzpostavitvi države, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»To glasovanje dokazuje, da so Libijci sposobni sami graditi svojo prihodnost,« pa je al Keibovo izvolitev po poročanju nemške tiskovne agencije dpa komentiral predsednik nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil, ki je na volitvah prvi oddal glas.

Člani prehodnega sveta so lahko glas oddali za enega od petih kandidatov za položaj začasnega premiera, potem ko je še pet kandidatov svoje kandidature umaknilo.

Poleg al Keiba, po izobrazbi elektroinženirja, sicer pa uspešnega poslovneža, so se za položaj potegovali tudi začasni minister za nafto Ali Tarhuni, predstavnik prehodnega sveta v Evropi Ali Zidan in znani kritik režima 20. oktobra ubitega nekdanjega libijskega samodržca Moamerja Gadafija Idris Abu Fajed.

Al Keiba so na položaj začasnega premiera sicer izvolili le nekaj ur pred polnočjo po krajevnem času, ko se je končala Natova misija v Libiji, ki je trajala sedem mesecev. Iztek Natovega mandata v Libiji je z obiskom države obeležil tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.

Ob obisku Tripolija je Rasmussen dejal, da je ponosen na vlogo, ki jo je Nato odigral v Libiji, in da bo zveza po potrebi in na zahtevo Libijcev lahko v prihodnje pomagala pri vzpostavitvi obrambnih in varnostnih institucij v državi. Poudaril je tudi, da je Libija končno svobodna zahvaljujoč pogumu, odločnosti in požrtvovalnosti libijskega ljudstva.