Nove obtožbe proti Mušarafu

Nekdanjega pakistanskega predsednika so obtožili še za umor radikalnega klerika iz Rdeče mošeje.

Objavljeno
02. september 2013 17.20
PAKISTAN-CRIME-MUSHARRAF-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Islamabad − Pakistanska policija je nekdanjega pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa danes obtožila za umor radikalnega klerika, piše Slovenska tiskovna agencija. To je za Mušarafa zadnja v nizu obtožb, s katerimi se je moral soočiti po vrnitvi v domovino marca letos.

Primer sega v leto 2007, ko je pakistanska vojska oblegala Rdečo mošejo v Islamabadu. Klerik Abdul Rašid Gazi je bil eden od več kot sto ljudi, ki so umrli ob napadu na Rdečo mošejo, potem ko so se v njej utrdili islamski skrajneži.

Vodstvo mošeje je bilo pred tem več mesecev v sporu s pakistanskimi oblastmi, ker je želelo na območju pakistanske prestolnice uvesti način življenja v skladu s šeriatskim pravom. Po napadu se je v državi okrepilo nasilje islamskih skrajnežev.

To sicer ni edini sodni proces proti Mušarafu, ki je Pakistan vodil med letoma 1999 in 2008, dodaja STA. Med drugim je uradno obtožen vpletenosti v umor bivše premierke Benazir Buto.

Mušaraf, ki je po koncu vladanja štiri leta in pol živel v Londonu, ZDA in Dubaju, je vse od aprila letos, ko se je neuspešno poskusil vrniti v pakistansko politiko, v hišnem priporu v svoji vili v bližini Islamabada.