Nove sankcije proti Iranu

Veleposlaniki šestih držav so se načeloma dogovorili o novem paketu sankcij proti Iranu zaradi nadaljevanja jedrskih aktivnosti. Morda pa bodo že danes predlagali tudi novo resolucijo Varnostnega sveta ZN.

Objavljeno
15. marec 2007 12.41
Veleposlaniku na nadzorovanem ogledu jedrske elektrarne v iranskem mestu Iranski tehnik v jedrskem reaktorju Isfahan
New York - Veleposlaniki šestih držav so se v sredo načeloma dogovorili o novem paketu sankcij proti Iranu zaradi nadaljevanja jedrskih aktivnosti, nova resolucija Varnostnega sveta ZN pa naj bi bila morda predlagana že danes, odvisno od potrditve newyorškega dogovora v prestolnicah ZDA, Rusije, Kitajske, Francije, Velike Britanije in Nemčije. Novico so novinarjem posredovali veleposlaniki stalnih članic VS ZN, potem ko so z dogovorom seznanili še preostalih 10 veleposlanikov iz držav nestalnih članic.

Vršilec dolžnosti veleposlanika ZDA pri ZN Alejandro Wolff je dejal, da so dosegli načelen dogovor, ki ga morajo potrditi še v prestolnicah. Britanski veleposlanik Emyr Jones Parry je povedal, da bodo morda lahko predlog resolucije vložili že danes. Tudi ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je dejal, da so se načeloma dogovorili. Sedaj morajo nekaj časa dobiti še nestalne članice VS ZN in glasovanje o resoluciji bi lahko prišlo na vrsto prihodnji teden.

Ahmadinedžad: Sovražniki iranskega ljudstva poskušajo s pomočjo VS ZN preprečiti napredek in razvoj Irana

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pa je danes znova zavrnil pristojnost VS ZN. "Sovražniki iranskega ljudstva" poskušajo s pomočjo VS ZN "preprečiti napredek in razvoj Irana", vendar VS ZN "nima legitimnosti", je menil Ahmadinedžad.

"Tudi če se zberete vsi in iz pekla pripeljete svoje prednike, ne boste mogli preprečiti pohoda iranskega ljudstva k napredku," je zahodne sile nagovoril iranski predsednik s svojo značilno retoriko.

Varnostni svet ZN je decembra lani uvedel sankcije proti Iranu in določil, da mora Iran prenehati z jedrskimi dejavnostmi, če ne se bo soočil z dodatnimi sankcijami. Lanske sankcije so med drugim zamrznile premoženje v tujini osebam in podjetjem, vpletenim v iranske jedrske in raketne programe, in prepovedale prodajo jedrskih in raketnih materialov Iranu. Iran prve resolucije ni upošteval in je razširil jedrske dejavnosti v zvezi s plemenitenjem urana. Iran trdi, da je jedrski program miroljuben, zahodne države pa sumijo, da skuša priti do jedrskega orožja.

Vsebina nove resolucije je še skrivnost, vendar pa diplomati na ZN pravijo, da bodo dodatne sankcije nekoliko razširile seznam oseb in podjetij z zamrznjenim premoženjem. Uvedli naj bi tudi obvezno prepoved prodaje orožja iz Irana ter prostovoljno prepoved prodaje orožja Iranu. Sankcije naj bi tudi uvajale prostovoljno prepoved potovanj oseb, ki so vpletene v iranski jedrski program in prostovoljno zanikanje novih posojil in druge finančne pomoči iranski vladi.