Nove žrtve medpalestinskega nasilja

Na območju Gaze so izbruhnili večurni spopadi, prvi odkar sta palestinski gibanji Hamas in Fatah pred tremi tedni dosegli dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, v katerih so bili ubiti štirje ljudje.

Objavljeno
24. februar 2007 17.41
Predstavniki palestinskega gibanja Fatah so po maratonski razpravi v Ramali zgodaj davi potrdili novo palestinsko vlado
Gaza - Na območju Gaze so danes izbruhnili večurni spopadi, prvi odkar sta palestinski gibanji Hamas in Fatah pred tremi tedni dosegli dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti, v katerih so bili ubiti štirje ljudje. Nasilje sta že obsodila tako vladajoče gibanje Hamas kot tudi gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Spopadi so izbruhnili po tem, ko je bil v noči s petka na soboto v mestu Han Junis na jugu območja Gaze umorjen 27-letni poveljnik Hamasa. Hamas je za umor obtožil družino Kavara iz Han Junisa, šlo pa naj bi za maščevanje zaradi smrti enega od članov družine, sicer pripadnika Fatahovih varnostnih sil, ki je bil ubit v spopadih s Hamasom.

Žrtve trije civilisti, 17 ranjenih

Pripadniki Hamasa in svojci ubitega so že ponoči odgovorili z napadom na dom družine Kavara. Hamas je zatrdil, da so njegova tarča le tisti, ki stojijo za usmrtitvijo, in je Fatah pozval, naj se v spopade ne vmeša. Uradne enote Fataha tako v večurnem boju niso sodelovale. Ubiti so bili trije civilisti, 17 je bilo ranjenih.

Vlada pod vodstvom Hamasa je umor mladega poveljnika obsodila kot kršitev dogovora o vladi narodne enotnosti, ki sta ga vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal in Mahmud Abas v začetku februarja podpisala v savdski Meki. Fatah pa je notranje ministrstvo medtem obtožil, da ni sposobno vzdrževati reda na območju Gaze.