Novi iranski obrambni minister izvolitev označil za "udarec Izraelu"

Iranski poslanci so z veliko večino podprli izvolitev Ahmeda Vahidija za novega obrambnega ministra, čeprav ga iščejo v povezavi z bombnim napadom, izvolili pa so tudi prvo žensko ministrico v zgodovini republike.

Objavljeno
03. september 2009 15.28
Ba. P./Ka. Ž.
Ba. P./Ka. Ž.
Teheran - Novi iranski obrambni minister Ahmed Vahidi, ki ga v Argentini iščejo v povezavi z bombnim napadom na judovski center, je svojo današnjo izvolitev na položaj ministra ocenil za "odločen udarec Izraelu".

 

Za Vahidija je danes glasovalo 80 odstotkov poslancev, kar je največ od 18 ministrskih kandidatov predsednika države Mahmuda Ahmadinedžada, ki jih je parlament potrdil. Predsednik parlamenta Ali Laridžani je Vahidiju za najboljši rezultat čestital, več poslancev pa je zatem zakričalo "Smrt Izraelu!".

 

Vahidija v povezavi z najhujšim terorističnim napadom na argentinskih tleh, bombnim napadom na judovski center v Buenos Airesu leta 1994, ko je umrlo 85 ljudi, 300 pa jih je bilo ranjenih, išče Argentina.

 

Iranski parlament je danes sicer podprl 18 od 21 kandidatov, ki jih je za ministrske stolčke predlagal Ahmadinedžad. Poslanci so zavrnili dve od treh ministrskih kandidatk in kandidata za položaj za ministra za energetiko. Je pa parlament podprl kandidatko za zdravstveni resor Marcieh Vahid Dastdžerdi, ki bo tako postala prva ženska ministrica v Iranu od islamske revolucije leta 1979.


Ministrica za zdravje je postala radikalna konservativka


Iranski poslanci so potrdili prvo žensko ministrico v 30-letni zgodovini islamske republike. Marzieh Vahid Dastdžerdi je bila ena izmed 18 kandidatov, ki so se potegovali za položaj v vladi Mahmuda Ahmadinedžada. Med nominiranci sta bili še dve ženski, ki pa so ju zavrnili.

Dastjerdijeva, ki je postala nova ministrica za zdravje, je radikalna konservativka, ki je v preteklosti med drugim predlagala ločeno zdravstveno oskrbo, kjer naj bi ženske skrbele za ženske in moški za moške.

Dve zavrnjeni ženski sta Fatemeh Adžorlou, ki se je potegovala za mesto ministrice za socialne zadeve in Susan Kesavarz, ki se ji ni uspelo prebiti na položaj ministrice za šolstvo.