Novi irski predsednik je Michael D. Higgins

Zmagovalec četrtkovih predsedniških volitev na Irskem je kandidat laburistov, pesnik in nekdanji minister za kulturo.

Objavljeno
29. oktober 2011 18.26
Posodobljeno
29. oktober 2011 18.32
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Dublin - Zmagovalec četrtkovih predsedniških volitev na Irskem je kandidat laburistov, pesnik in nekdanji minister za kulturo Michael D. Higgins, je sporočila irska volilna komisija. Na drugo mesto se je uvrstil poslovnež Sean Gallagher, ki je sicer že v petek priznal poraz.

Higgins je zbral 39,6 odstotka glasov, Gallagher pa 28,5 odstotka, piše Slovenska tiskovna agencija. Na tretje mesto se je uvrstil kandidat stranke Sinn Fein in nekdanji poveljnik Irske republikanske armade Martin McGuinness, za katerega je glasovalo 13,7 odstotka volivcev.

Za Higginsa so glasovali 1.007.104 volivci, za zmago pa je v skladu z irskim zelo zapletenim volilnim sistemom potreboval vsaj 885.882 glasov.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave je sicer Higgins precej zaostajal za Gallagherjem, vendar je prišlo do preobrata, potem ko je tik pred volitvami v televizijskem soočenju McGuinness Gallagherja obtožil, da je sprejel 5000 evrov vredno strankarsko donacijo od kriminalca. Raziskava je pokazala, da si je v dneh pred volitvami premislilo kar 28 odstotkov volivcev, še piše STA.

Volilna udeležba je bila 56-odstotna oziroma precej nižja kot na marčnih parlamentarnih volitvah, ko je na volišča prišlo 70 odstotkov volivcev.

Sedemdesetletni Higgins bo v predsedniški palači v Dublinu nasledil Mary McAleese, ki je predsedniški položaj opravljala dva sedemletna mandata in se ni mogla potegovati za še enega. Novi, deveti irski predsednik, čigar naloge so predvsem protokolarne narave, bo prisegel 11. novembra.