Novi namigi, da gre SLO pod rešilni dežnik

ECB pritiska na Slovenijo, naj pri rešilnem skladu ESM zaprosi za pomoč. To bi v praksi pomenilo prihod trojke.

Objavljeno
12. september 2013 11.45
reu/GERMANY/
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Po pisanju nemškega Handelsblatta, ki se sklicuje na vire pri evrski skupini, Evropska centralna banka pritiska na Slovenijo, naj pri rešilnem skladu ESM zaprosi za pomoč. To bi v praksi pomenilo prihod trojke.

Položaj v slovenskih bankah bo tema neuradnega zasedanja evrske skupine jutri v Vilni. Njen vodja Jeroen Dijsselbloem da je že zaprosil slovenskega finančnega ministra Uroša Čuferja, naj poroča o tem. Po pisanju časnika je v evrski skupini čedalje več dvomov o tem, ali Slovenija lahko sama, brez tuje pomoči, pokrije luknjo v bankah.

Ozadje novih razprav je tudi odločitev o likvidaciji dveh slovenskih bank.

Visoki uradnik EU, ki je govoril pod pogojem anonimnosti, je pojasnil, da v Vilni pričakujejo pojasnila slovenskega finančnega ministra Uroša Čuferja glede likvidacije Probanke in Factor banke. Kolege naj bi obvestil o sprejetih ukrepih in naslednjih korakih v slovenskem finančnem sektorju. Uradnik je izrazil zadovoljstvo s tem, da je bila začeta likvidacija dveh bank. To da je znamenje nujnega prestrukturiranja bančnega sektorja in priznanje izgub v bilancah bank. Tak razvoj da je − dobrodošel. Daljše razprave o Sloveniji ne pričakujejo. Slovenija je že drugič zapored na dnevnem redu zasedanja evrske skupine. Julija je bila pozvana k pospešenemu ukrepanju na področju urejanja javnih financ in sanacije bank, češ da se čas izteka.

Član direktorata ECB Jörg Asmussen je v intervjuju za Börsen Zeitung povedal, da bo po objavi rezultatov stresnih testov desetih slovenskih bank jasno, kakšne kapitalske potrebe imajo banke in kako bodo te pokrite. Bančni sektor da je sicer velika težava Slovenije, ni pa edina. »Država ima neučinkovita državna podjetja, pokojninska reforma je dvakrat spodletela, proračunski primanjkljaj je večji, kot ga dopuščajo pravila EU,« je povedal Asmussen.

Handelsblatt še piše, da bi vloga ECB utegnila biti zlorabljena in da bo − tako kot na Cipru − morala zagotavljati preživetje slovenskih bank z nujnimi injekcijami likvidnosti (ukrep ELA). Navajo še, da evropska komisija daje Sloveniji s čakanjem na rezultate stresnih testov še eno priložnost, da se reši brez pomoči ESM. To povezujejo s čakanjem na razplet volitev v Nemčiji 22. sepembra, češ, pred njimi nočejo špekulirati o novih rešilnih svežnjih. Opozarjajo, da se slovenska vlada želi za vsako ceno ogniti prošnji za pomoč. V območju evra da dvomijo o uspehu teh prizadevanj.

Evropska komisija noče ugibati o slovenski prošnji za pomoč. Po besedah glasnika komisarja Ollija Rehna položaj ostaja obvladljiv, če se bo Slovenija hitro in odločno lotila ključnih izzivov: sanacije bančnega sektorja, urejanja proračuna, privatizacije. Čakanje na razplet nemških volitev da nima zveze s slovenskim vprašanjem.