Novi napadi na šiitske romarje

V drugem dnevu napadov na šiitske romarje najmanj enajst mrtvih, medtem ko je včerajšnji dvojni samomorilski napad na romarje v Hili terjal 117 žrtev.

Objavljeno
07. marec 2007 13.51
Bagdad - V Iraku se drugi dan nadaljujejo napadi na šiitske romarje, v katerih je danes umrlo najmanj enajst romarjev, 19 je bilo ranjenih, je sporočila iraška policija. Po zadnjih podatkih pa je v torkovem dvojnem samomorilskem napadu na romarje v Hili število smrtnih žrtev naraslo na 117, 173 pa je bilo ranjenih. Medtem so koalicijske sile pod vodstvom ZDA danes prijele 24 domnevnih pripadnikov teroristične mreže Al Kaida.

V eksploziji bombe v sunitski soseski Dora na jugu Bagdada je danes umrlo najmanj sedem romarjev, 14 pa je bilo ranjenih. Romarji so bili na poti v sveto mesto Karbala, kjer bo v petek potekala velika verska slovesnost. Na jugovzhodu Bagdada so medtem oboroženi moški med obstreljevanjem ubili tri in ranili pet šiitskih romarjev. Po podatkih policije je umrl tudi romar med streljanjem v središču Bagdada.

Število žrtev napada v Hili bo še naraslo

Zdravniški viri pa so danes sporočili, da je po torkovem dvojnem samomorilskem napadu v Hili število smrtnih žrtev med šiitskimi romarji naraslo na 117, okoli 173 pa je bilo ranjenih. Po podatkih zdravstvenih oblasti bo število smrtnih žrtev verjetno še naraslo.

Iz ameriške vojske pa so sporočili, da so na jugu Bagdada prijeli osem domnevnih teroristov, ki so vpleteni v nameščanje eksplozivnih sredstev v napadih na iraške in koalicijske sile. V kraju Rutbah so prijeli pet domnevnih teroristov, dva pa v Samari. Slednja naj bi bila osumljena trgovanja z orožjem in pridobivanja osebnih izkaznic in potnih listov. Okoli 80 kilometrov zahodno od Bagdada pa so prijeli devet domnevnih teroristov, osumljenih tesnih odnosov z voditelji Al Kaide v Iraku.