Novi poveljnik ameriških sil optimistično

Ameriški general David Petraeus je uradno prevzel položaj poveljnika ameriških sil v Iraku. Na položaju je nasledil generala Georgea Caseyja.

Objavljeno
10. februar 2007 13.43
David Petraeus je prevzel položaj novega poveljnika ameriških sil v Iraku.
Washington - Ameriški general David Petraeus je danes uradno prevzel položaj poveljnika ameriških sil v Iraku. Na slovesnosti v ameriškem oporišču Camp Victory na obrobju Bagdada je poudaril, da bo izboljšanje položaja v Iraku težka naloga, vendar tamkajšnje razmere niso brezupne. "Zmoremo in moramo uspeti. To misijo lahko opravimo, " je poudaril Petraeus, ki ga je ameriški senat za naslednika generala Georgea Caseyja potrdil konec januarja.

"Za Iračane je prišel čas, da opustijo nasilje, kriminal in korupcijo ter se uprejo tistim, ki omenjena sredstva izkoriščajo za doseganje lastnih ciljev," je poudaril Petraeus. Dodal je, da je z novim položajem prevzel težko odgovornost. "V resnici je odgovornost prevelika za enega človeka, zato si bomo morali breme deliti in tako napredovati," je izjavil Petraeus. Kot je opozoril, se bo v nasprotnem primeru v Iraku nadaljevalo nasilje in nemiri.

Petraeus je v času invazije na Irak leta 2003 poveljeval 101. zračni diviziji, kasneje pa je vodil urjenje novih iraških varnostnih sil. Sedaj poveljuje 140.000 ameriškim vojakom v Iraku. Velja za intelektualca in predstavlja veliko upanje za Irak, kritiki nove strategije ameriškega predsednika Georgea Busha pa medtem opozarjajo, da razmer v tej nemirni bližnjevzhodni državi ni več mogoče obvladati.

Petraeusov predhodnik Casey je sicer že pred današnjo slovesnostjo izrazil zaskrbljenost, ker "Iračani ne morejo pozabiti preteklosti". "Osvobodili smo jih 35-letne tiranije. Ne moremo pa jih rešiti strahov in predsodkov, ki so v teh 35 letih nastali. To morajo storiti sami," je poudaril Casey.