Novi poveljnik za nove akcije v Iraku

Pred senatom za obrambo sta se predstavila kandidat za novega poveljnika ameriških sil na Bližnjem vzhodu admiral William Fallon in kandidat za namestnika zunanje ministrice John Negroponte.

Objavljeno
30. januar 2007 20.35
William Fallon
Washington - Ameriški senatni odbor za obrambo je danes zaslišal kandidata za novega poveljnika ameriških sil na Bližnjem vzhodu admirala Williama Fallona, ki naj bi na tem mestu zamenjal generala Johna Abizaida. Fallon je med zaslišanjem poudaril, da bo stabilizacija Iraka zahtevala "nove in drugačne akcije", ki bi vodile v izboljšanje tamkajšnjih varnostnih razmer in politične sprave. Dodal je še, da je sedaj prišel čas za "novo določitev ciljev" v Iraku.

Po Fallonovih besedah, ki je trenutno še vedno poveljnik ameriških sil na Pacifiku, je sprememba razmer v Iraku še vedno možna, vendar se čas po njegovem mnenju izteka. Dodal je, da je potrebno nastale razmere v Iraku reševati celostno, saj rešitev krize ne zahteva le vojaške akcije, ampak tudi gospodarsko in politično dejavnost. "Kar smo doslej počeli, ni delovalo," je poudaril Fallon, ki je sicer še povedal, da ne ve, koliko dodatnih vojakov za Irak bo potrebno za uspešno izvedbo nove, 10. januarja predstavljene strategije za to nemirno državo.

Negroponte: ZDA niso za neposredne pogovore z Iranom

Ameriški nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti John Negroponte je na zaslišanju pred senatnim odborom za zunanje odnose danes dejal, da ZDA niso naklonjene začetku neposrednih pogovorov z Iranom, dokler ne bo napredka pri reševanju iranskega jedrskega vprašanja. Na zaslišanju za položaj namestnika državne sekretarke je venezuelskega predsednika Huga Chaveza še označil za grožnjo demokraciji v Latinski Ameriki.

Negroponte, ki bo v primeru potrditve kot namestnik državne sekretarke Condoleezza Rice vodil politiko do Iraka, je ob tem znova obsodil Sirijo in Iran, da podpirata upornike v Iraku.

Negroponte je ob tem dejal, da ZDA sedaj že vodijo posredni dialog z Iranom preko pogovorov z evropskimi državami glede iranskega jedrskega programa, da pa trenutno niso naklonjene neposrednim pogovorom na visoki ravni s Teheranom, dokler ne bo rešeno iransko jedrsko vprašanje.

Levičarskega venezuelskega predsednika Huga Chaveza pa je označil za grožnjo demokraciji v Latinski Ameriki, ker "skuša izvoziti svoj skrajni populizem" . Odnosi med ZDA in Venezuelo so se poslabšali od prve izvolitve Chaveza leta 1998, ki je oster kritik ameriškega predsednika Georgea Busha. Kljub medsebojnim verbalnim napadom pa ZDA še vedno iz Venezuele dnevno uvozijo 1,5 milijona sodčkov nafte, kar je skoraj polovica njene proizvodnje.