Novi pozivi k odstopu Sakašvilija

Višja gruzinska vodja opozicije je predsednika Mihaila Sakašvilija pozvala, naj zaradi poročila o gruzinski krivdi za vojno z Rusijo, ki ga je prestavila Evropska unija, odstopi.

Objavljeno
01. oktober 2009 17.42
Ma. J.
Ma. J.
Tbilisi - Višja gruzinska vodja opozicije je predsednika Mihaila Sakašvilija pozvala, naj zaradi poročila, ki ga je včeraj predstavila EU in po katerem je vojno med Gruzijo in Rusijo z napadom na Južno Osetijo sprožila prva, odstopi.

Nino Burjanadze je dejala, da so Sakašvilijeva "neodgovorna in kriminalna dejanja" med vojno škodila gruzinskim nacionalnim interesom in njenim možnostim, da splete trdnejše vezi z Zahodom.

"Poročilo je še en dokaz, da imamo neodgovornega in nesposobnega voditelja, ki ogroža stabilnost države in jo vodi v brezizhoden položaj. Nobenega dvoma ni, da takšen voditelj nima pravice voditi državo," je dejala Burjanadzejeva.

Gruzinska opozicija predsednika Sakašvilija sicer že mesece poziva k odstopu, spomladi pa je celo organizirala proteste, ki so ohromili prestolnico Tbilisi. Sakašvili je zahteve opozicije vedno zavrnil, analitiki pa pravijo, da je malo verjetno, da bo razdeljena opozicija, ki ji manjka skupen voditelj, uspela izglasovat njegovo odstavitev pred iztekom mandata leta 2013.