Novi protesti v Jemnu terjali življenje

Protivladni protesti, ki vse bolj pretresajo arabski svet, se danes nadaljujejo tudi v Jemnu. V mestu Aden na jugu države so policisti znova s silo razgnali protestnike in nanje celo streljali s pravimi naboji, pri čemer je bila po dosedanjih podatkih ena oseba ubita, več pa ranjenih.

Objavljeno
17. februar 2011 21.52
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Aden/Sana - Kljub pozivom vojske in najvišjega islamskega klerika v državi, šejka Abdula Madžida al Zindanija, naj se demonstracije končajo in se v državo vrne mir, se je danes po pisanju slovenske tiskovne agencije STA na ulicah jemenskih mest znova zbralo na tisoče ljudi. Tudi tokrat so jih napadli policisti in privrženci dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha, katerega odstop zahtevajo protestniki.

Glavne demonstracije že sedem dni zapored potekajo v jemenski prestolnici Sana, vrstijo pa se tudi po več drugih mestih po državi. V Sani naj bi se jih danes udeležilo kakih 6000 ljudi, po spopadih s privrženci oblasti pa naj bi jih kakih 50 pridržali, okoli 25 je bilo ranjenih.

Saleh je že obljubil, da se na volitvah leta 2013 ne bo potegoval za nov mandat in da ga po odhodu z oblasti ne bo nasledil njegov sin, a to ljudi, jeznih zaradi hude revščine in korupcije, ni pomirilo.