Novi reis in nova ustava Islamske skupnosti

Husein Kavazović je napovedal sprejetje nove ustave Islamske skupnosti, podporo pregnancem in večjo dejavnost žensk.

Objavljeno
24. september 2012 19.23
MALAYSIA-EID/
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo

Sarajevo - Islamsko skupnost v BiH je minulih deset let vodil Mustafa Cerić, zdaj pa je njegov mandat končan. Na volilni skupščini volilnega telesa, ki se je je udeležilo 354 članov Islamske skupnosti, več muftijev, dekanov, direktorjev islamskih institucij in drugih verskih dostojanstvenikov, je med tremi kandidati - travniškim muftijem Nusretom Abdibegovićem, sarajevskim muftijem Huseinom Smajićem in tuzelskim muftijem Huseinom Kavazovićem - dobil največ glasov (240) Kavazović.

Po mnenju dobrih poznavalcev notranjih odnosov v Islamski skupnosti je bila izbira Kavazovića, potem ko so se tej funkciji odrekli akademik Enes Karić, ljubljanski mufti dr. Nedžad Grabus (zaradi dolžnosti v zvezi z gradnjo islamskega centra v glavnem mestu Slovenije) in zeniški mufti Ejub Dautović, pričakovana, čeprav so imeli vsi trije kandidati v reformskih programih podobna izhodišča. V nasprotju s Cerićem bo Kavazović, ki bo uradno pooblastila prevzel 19. novembra v Begovi džamiji v Sarajevu, funkcijo reisa opravljal sedem let.

Husein Kavazović je po izvolitvi napovedal, da bodo prednostne naloge v delu Islamske skupnosti priprava nove ustave Islamske skupnosti, s katero bodo uveljavili stališče, da je Islamska skupnost skupnost muslimanov v BiH, Bošnjakov izven domovine in vseh drugih muslimanov, ki jo kot takšno sprejemajo. Ali bodo z novo ustavo odpravljena velika pooblastila, ki jih je do zdaj imel reis Cerić, bo znano leta 2014, ko bo, kot so napovedali, nova ustava začela uradno veljati. Kavazović je že prej v ponujenem programu napovedal, da bo namenil več pozornosti muslimanskim verskim občinam v krajih, iz katerih so bili Bošnjaki med vojno v BiH pregnani, tako da bi se čim prej vzpostavili pogoji za njihovo varno vrnitev in izboljšanje njihovega gmotnega položaja.

Novost je tudi v tem, da se bo novi reis zavzemal za večjo dejavnost žensk v Islamski skupnosti. Eden najpomembnejših poglavij delovnega programa je tudi izboljšanje socialnega položaja muslimanov, kar zahteva ustanovitev skladov za pomoč revnim in povratnikom, to pa pomeni, da bo treba poskrbeti tudi za izboljšanje gmotnega oziroma finančnega položaja Islamske skupnosti.

Novi reis je bil rojen leta 1964 v Gradačcu pri Tuzli. Končal je Gazi Husrevbegovo medreso v Sarajevu, kjer si je pridobil naziv imama, od leta 1985 do leta 1990 pa je študiral šeriatsko pravo na kairski univerzi. Med vojno so ga zajeli pripadniki HVO in ga odpeljali v taborišče pri Konjicu.